Home Nederland Shanghai kondigt voorzichtige versoepelingen aan na strenge coronalockdown

Shanghai kondigt voorzichtige versoepelingen aan na strenge coronalockdown

123
0
shanghai-kondigt-voorzichtige-versoepelingen-aan-na-strenge-coronalockdown

Na ruim zes weken worden de strenge coronamaatregelen in de Chinese stad Shanghai geleidelijk versoepeld. Locoburgemeester Chen Tong heeft aangekondigd dat bedrijven “stapsgewijs” weer open mogen gaan vanaf morgen.

Sinds begin april kampt de stad met een uitbraak van de besmettelijke omikronvariant en er wordt gepoogd om die met strenge regels onder controle te krijgen. Destijds moesten 25 miljoen mensen in lockdown.

Er was veel kritiek op de extreme maatregelen, onder meer omdat mensen geen voedsel en medicijnen mochten halen. Bezorgplatforms vroegen woekerprijzen of konden het grote aantal bestellingen niet aan.

Veel minder besmettingen gemeld

Met de aangekondigde versoepeling zouden supermarkten, kappers en apotheken onder voorwaarden weer open mogen. Die bedrijven moeten er wel voor zorgen dat het niet te druk wordt op die plekken.

Beelden van eerder van een overvol quarantainecentrum in Shanghai:

Mensen met corona opgepropt in quarantainecentrum in Shanghai

Restaurants mogen weer maaltijden gaan bezorgen in Shanghai. Onduidelijk is nog onder welke voorwaarden de miljoenen mensen die nu nog gedwongen thuiszitten naar buiten mogen.

De autoriteiten hadden eerder al aangekondigd dat ze mikten op versoepelingen rond half mei en anderhalve week geleden werd al gezegd dat het virus onder controle was. Het aantal besmettingen loopt ook terug: er waren vandaag nog 1369 vastgestelde infecties. Eind april waren er nog ruim 25.000 besmettingen per dag in Shanghai.

Waar een containerschip er eerst 45 dagen over deed om van China naar Rotterdam te varen, is dat afgelopen week vanwege de lockdown daar opgelopen tot 123 dagen. Een nieuw record. Bij een fietsenwinkel in Staphorst verkopen ze fietstassen van ondernemer Charles Drapers, die in China worden geproduceerd:

‘De fietstassen krijgen geen prijskaartje meer, omdat de prijzen omhoog schieten’

Ook in Peking wordt met enige zorg gekeken naar de besmettingscijfers. Sinds eind april ligt het aantal geregistreerde besmettingen daar rond de duizend. Men vreest voor vergelijkbare strenge maatregelen als zich geen daling voordoet. Op dit moment mag het merendeel van de 22 miljoen inwoners nog wel de deur uit.

Inwoners van de stad zijn al meermaals massaal getest en gebouwen met positieve gevallen zijn daarna tijdelijk afgesloten. Ook zijn metrostations en niet-essentiĆ«le bedrijven in delen van Peking al eens gesloten. In het district Fangshan, in het zuidwesten van Peking, mogen 1,3 miljoen mensen sinds dit weekend geen gebruik meer maken van taxi’s.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here