Home Nederland D66 geeft slachtoffer grensoverschrijdend gedrag schadevergoeding

D66 geeft slachtoffer grensoverschrijdend gedrag schadevergoeding

47
0
d66-geeft-slachtoffer-grensoverschrijdend-gedrag-schadevergoeding

D66 heeft een rectificatie geplaatst over grensoverschrijdend gedrag van de inmiddels opgestapte partijprominent Frans van Drimmelen. Het slachtoffer krijgt ook een “financiële compensatie”.

De partijtop zegt dat na een onderzoek van bureau BING ten onrechte de indruk is gewekt dat er geen sprake was van grensoverschrijdend gedrag. “Dat is onjuist.”

Het gaat om een zaak die in 2015 en 2016 speelde. In het openbare onderzoek stond dat er “geen machtsmisbruik en seksuele intimidatie was gebleken”.

Maar de Volkskrant meldde vorige maand dat er nog een vertrouwelijke bijlage was, waarin staat dat Van Drimmelen zich schuldig had gemaakt aan stalking, bedreiging en chantage.

Partijvoorzitter Victor Everhardt en partijleider Sigrid Kaag hadden onlangs al hun excuses aangeboden voor de manier waarop ze met de zaak zijn omgegaan.

Ledenbijeenkomst

De leden van D66 hadden vandaag een bijeenkomst met de partijtop, waarbij zij zich achter gesloten deuren kritisch konden uitlaten. Zij zijn tevreden over hoe dat ging.

Alleen het laatste deel van de bijeenkomst was openbaar. Daar klonk vooral trots over het open gesprek dat vandaag is gevoerd. “Dit is mijn partij”, zei Everhardt. “Dit durven wij, dit doen wij. Maar oeh, er is zoveel werk nog te verzetten. En dat zit niet in procedures, structuren en dat soort zaken, het zit ook in cultuur.”

Kaag beaamde dat er nog een lange weg te gaan is, maar stelde dat de partijtop veel heeft geleerd van de kwestie. “Wij komen hier sterker uit.” Zij kreeg een luid applaus van de leden.

Ook Mariëtte Hamer sprak. De voormalige PvdA-fractievoorzitter en SER-voorzitter is sinds een maand onafhankelijk regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Zij zei dat het probleem van grensoverschrijdend gedrag groter is dan alleen D66 en dat we met zijn allen in “een grote zoektocht” zijn beland naar de vraag “hoe we dit probleem kleiner krijgen”. Tegen D66 zei ze: “U staat aan het beginnetje, beginnetje, beginnetje”.

Tweede zaak

Inmiddels speelt er een andere zaak bij D66: NRC meldt dat drie voormalig medewerkers klachten bij de integriteitscommissie hebben ingediend over Europarlementariër Samira Rafaela. Zij zou zich schuldig hebben gemaakt aan “intimidatie, machtsmisbruik, pestgedrag en bedreiging”. Rafaela dreigt uit de partij te stappen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here