Home Suriname Muurschilderingen voor bedreigde jaguar

Muurschilderingen voor bedreigde jaguar

39
0
muurschilderingen-voor-bedreigde-jaguar

foto

Kunstenaar Anand Binda met directeur David Singh van WWF-Guianas bij de overhandiging van het jaguarschilderij.


WWF-Guianas is een samenwerking aangegaan met de Federatie van Visuele Artiesten in Suriname (FVAS). De twee organisaties zijn van plan om op tien scholen in Suriname, kinderen grote muurschilderingen te laten maken, om aandacht te vragen voor betere bescherming van de bedreigde jaguar. De samenwerking is bezegeld met de overhandiging van een jaguarschilderij van kunstenaar Anand Binda.

De jaguar – ook wel koning van de jungle genoemd – is beschermd, maar staat steeds meer onder druk door stroperij en verlies van leefgebied door onder meer goudmijnbouw en houtkap. Suriname heeft met de ondertekening van de Jaguar Roadmap 2030 toegezegd de jaguar beter te beschermen, maar de voorgestelde maatregelen, zoals meer beschermde gebieden, moeten nog worden uitgevoerd, schrijft WWF-Guianas in een persbericht.

Bescherming

Binda is initiatienemer van het kunstproject. Hij meent dat met kunst mensen in het hart geraakt worden en dat de muurschilderingen van kinderen op hun scholen en hun boodschap over de noodzaak van bescherming van de jaguar, mensen ook in het hart zullen raken.

Het voorgenomen kunstproject ‘Jaguar a konu fu a busi’ maakt deel uit van het breder jaguarprogramma dat WWF-Guianas momenteel uitvoert, samen met partners in de nieuwe Nationale Jaguar Werkgroep Suirname (NJWS). WWF-Guianas werkt hierbij samen met Amazon Conservation Team (ACT) Suriname, CI-Suriname en het Herbarium en de National Zoological Collection of Suriname (NZCS) van de Anton de Kom Universiteit.

De partners doen op zes locaties in Suriname, onder meer met cameravallen, onderzoek naar de jaguarpopulatie: Curuni, Sipa, Bigi Poika, Natuurpark Peperpot, Brownsberg en Galibi. De cameravallen maken een foto als jaguars passeren, of een dier waar jaguars op jagen. Daarnaast wordt de vegetatie in de leefgebieden in kaart gebracht en wordt aan bewoners van inheemse gemeenschappen gevraagd hoe zij samenleven met jaguars in hun omgeving. Binnen het project wordt nauw samengewerkt met inheemse gemeenschappen, schrijft WWF-Guianas.

Bewustwording

Met uitkomsten van het onderzoek willen de organisaties pleiten voor betere beschermingsmaatregelen. Het kunstinitiatief “Jaguar a konu fu a busi” moet daarbij helpen door het bewustzijn over jaguarbescherming te vergroten. De grote muurschilderingen die mogelijk binnenkort al op diverse scholen verschijnen, hebben daarom een aansprekende boodschap over het belang van jaguarbescherming.

“Kunst is de ziel van de samenleving”, zegt George Struikelblok, voorzitter van de FVAS, over de samenwerking met WWF-Guianas. “Het verbindt ook mensen met de natuur. En kinderen zijn het beste vertrekpunt wil je een bewustwording op gang brengen.”

David Singh, directeur van WWF-Guianas, zegt geïnspireerd te zijn door de samenwerking met de kunstenaars. “Het geeft ons jaguarprogramma een boost om mensen en regeringsleiders te bereiken en uiteindelijk de commitment te krijgen voor de uitvoering van de Jaguar Roadmap 2030.”

Anna Mohase, projectleider bij WWF-Guianas van het jaguarprogramma: “Deze bijzondere samenwerking brengt niet alleen wetenschappers en NGO’s samen, maar ook organisaties zoals de FVAS en hopelijk het ministerie van onderwijs. Daarmee komt het project om de jaguar beter te beschermen, daadwerkelijk tot leven in Suriname.”