Home Suriname Sampie: Er wordt poppenkast gespeeld met jeugdbeleid

Sampie: Er wordt poppenkast gespeeld met jeugdbeleid

31
0
sampie:-er-wordt-poppenkast-gespeeld-met-jeugdbeleid

foto

Assembleelid Edgar Sampie heeft kritiek op de wijze waarop het jeugdbeleid wordt uitgevoerd.


Assembleelid Edgar Sampie (ABOP) heeft zijn verontwaardiging over het jeugdbeleid niet onder stoelen of banken gestoken tijdens de begrotingsbehandeling. Hij heeft diverse malen gevraagd naar de positie van het Nationaal Jeugd Parlement (NJP) en het jeugdbeleid. Indien het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken niet in staat is invulling te geven aan het jeugdbeleid, moet dit rechtstreeks vallen onder het Kabinet van de President of dat van de Vicepresident. Hij vindt er poppenkast gespeeld wordt met het jeugdbeleid. De SRD 3.5 miljoen is absoluut niet toereikend en moet gebracht worden naar SRD 8 miljoen.

Het NJP heeft glorietijden gekend, waarbij het nut ervan ook is bewezen, voerde Sampie aan. Dit orgaan heeft een aantal goede leiders voortgebracht. Leiders die nu instaat zijn, om hun competenties die zij bij het Jeugdparlement opgedaan hebben, toe te passen. Hij noemde onder andere Dinotha Vorswijk, Melvin Bouva, Miguella Huur, Obed Kanape en zichzelf. Hij vraagt zich af of men bang is voor het instituut. 

“Voorzitter, ik heb hier in uw college meerdere keren opgeroepen om duidelijkheid te brengen over de status van het Jeugdparlement, het gehele Jeugdinstituut. Enige wat je hoort is dat het Jeugdparlement demissionair gesteld is, zal het Jeugdparlement die status bekleden tot wij in 2025 de verkiezingen weer ingaan, voorzitter. Wel, als dat het geval is voorzitter, mag ik u nu al zeggen dat alle partijen die deel uitmaken van deze regering, erop gewezen zullen worden bij de verkiezingen”, betoogde Sampie.

Omdat de jeugd het gevoel krijgt dat de regering haar niet serieus neemt en niet instaat is een goed en gedegen jeugdbeleid te ontwikkelen? “Hoelang nog voorzitter, hoelang moet de jeugd nog wachten op publicatie van het resultaat van het onderzoek, welke gaande is bij het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken?”, wilde Sampie weten.

Hij concludeerde dat het bedrag van slechts SRD 3.500.000  dat begroot is voor de instandhouding en verdere uitbouw van het Nationaal Jeugd Instituut, tekenend is voor de opvatting van de regering over het jeugdbeleid. “Je kan bijna zeggen dat men poppenkast speelt voorzitter, maar dit kan niet”. Hij pleitte ervoor dat dit bedrag opgevoerd wordt naar SRD 8 miljoen. Het gebouw van Jeugdzaken op Sosis, dat in weer en wind staat af te bouwen, zodat alle onderdelen van het Nationaal Jeugd Instituut onder één dak gebracht worden. Laat de regering investeren in het organiseren van jeugdcongressen, zodat de jongeren, zoals in het verleden, hun problemen kenbaar maken aan het NJP, dat t. die deze vervolgens vertaald naar de regering in concreet beleid.

President Chan Santokhi maakt zich op voor het voorzitterschap van de Caricom in juli. Sampie voerde aan dat Suriname altijd een voorbeeld was als het ging om jeugdbeleid. “Hoe gaat de president straks antwoord geven bij de Caricom als de vraag gesteld wordt hoe het staat met het Nationaal Jeugd Instituut. Hoe ga je youth summit organiseren, terwijl jouw jeugdbeleid niet in place is. Wat doen wij met het Jeugdparlement?” Hij gaf een wake up call aan de regering om meer aandacht te besteden aan het jeugdbeleid. De regering komt donderdag aan het woord.