Home Suriname Via website wil KPS publiek bereiken over mensenhandel

Via website wil KPS publiek bereiken over mensenhandel

73
0
via-website-wil-kps-publiek-bereiken-over-mensenhandel

foto

Hoofdinspecteur Sherida Dragman, hoofd Bestrijding Zware Criminaliteit. (Foto: René Gompers)


Sherida Dragman, hoofd van de afdeling Bestrijding Zware Criminaliteit, heeft aangekondigd dat er een website komt over mensenhandel. Op deze manier gaat de politie meer licht schijnen op deze criminele activiteit en meer informatie verzamelen om bendes op te kunnen rollen en slachtoffers te bevrijden. Een onderzoek heeft uitgewezen dat een groot deel van de samenleving niet weet wat mensenhandel is en ook niet weet hoe het te herkennen.

Diverse diensthoofden hebben op de persconferentie van het Interim Management Team (IMT) en het Korps Politie Suriname (KPS) uitgelegd over de stappen die worden ondernomen om de criminaliteit te bestrijden. Mensenhandel oftewel trafficking in persons, is tot nu toe ook erg moeilijk te bestrijden. Voor meer doorbraak is er ook informatie uit de samenleving nodig. De afdeling Trafficking in Persons is gaan meten hoeveel de burgerij over deze vorm van mensenrechtenschending weet.

“Er zijn 224 respondenten bevraagd,” deelt Dragman mee. “Het onderzoek is verricht in Paramaribo, Wanica, Commewijne, Saramacca, Marowijne en Para. Er is gekozen voor deze districten op basis van de informatie uit het rapport van Transparancy International, dat stedelijke gebieden, het afgelegen binnenland en voor de kust gelegen vislocaties, als risico gebieden in Suriname worden gezien.”

“Aan de respondenten is gevraagd of men weet wat mensenhandel is en hoe het te herkennen is,” vervolgt Dragman. “49 procent van de bevraagden heeft ‘nee’ als antwoord gegeven. 27 procent heeft aangegeven dat ze ervan gehoord hebben. De rest heeft als antwoord gegeven dat zij weten wat mensenhandel is en hebben ook kort uitgelegd wat ze daaronder verstaan.”

95 procent van de respondenten heeft aangegeven dat ze een smartphone gebruiken en op social media zitten. Hierdoor heeft KPS meer inzichten gehad over hoe de samenleving het best te bereiken. Op grond van de onderzoeksresultaten is besloten om een website op te zetten. Met hulp van de IDB en de Amerikaanse ambassade. Dragman: “U mag binnenkort de launch van de website door het IMT van het KPS tegemoet zien.”