Home Suriname Guyana en Brazilië gaan samen voedselproductie aanpakken

Guyana en Brazilië gaan samen voedselproductie aanpakken

72
0
guyana-en-brazilie-gaan-samen-voedselproductie-aanpakken

foto

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro (links) en Guyana’s president Irfaan Ali waren vrijdag in het Arthur Chung Conference Center (Foto: DPI)


Guyana is belast met het leiden van voedselzekerheidsinspanningen binnen de Caribische Gemeenschap (Caricom) en een groeiend partnerschap met Brazilië zou kunnen leiden tot meer voedselexport die de regionale markt bevredigt. De Braziliaanse president, Jair Bolsanaro, heeft vrijdag een staatsbezoek gebracht aan Guyana.

En na afspraken met de Guyanese president Irfaan Ali, bevestigden beide leiders hun intentie om de inspanningen op het gebied van voedselzekerheid te vergroten.

“Van het team wordt verwacht dat het een agressief plan uitwerkt voor de uitbreiding van markten, het wegnemen van barrières en hoe we nieuwe technologieën kunnen inzetten”, zei president Ali terwijl hij opmerkingen maakte in het Arthur Chung Conference Centre in Liliendaal, Georgetown.

Belangrijk is ook dat het Guyanese staatshoofd zei dat de twee landen de oprichting van een hub voor de verwerking van producten overwogen. Deze hub zou ook een overslagpunt kunnen zijn voor de producten en agroproducten naar de rest van Caricom.

President Ali verklaarde verder dat de strategische geografische ligging van Guyana – aan de noordgrens van Zuid-Amerika, met directe toegang tot het Caribisch gebied – investeerders kan aantrekken. De opmerkingen van president Ali komen slechts enkele dagen nadat de geplande samenwerking van Guyana met Brazilië op het gebied van voedselzekerheidsproducten werd bekendgemaakt.

Guyana’s vicepresident Bharrat Jagdeo kondigde tijdens een recente outreach-activiteit in regio vijf (Mahaica-Berbice) aan dat het land binnenkort 2.000 melkkoeien uit Brazilië zou importeren.

En de minister van Landbouw van het land, Zulfikar Mustapha, bevestigde dit later en verklaarde dat de import van deze koeien deel uitmaakt van een breder plan om de lokale zuivelsubsector te ontwikkelen.

Bovendien vertelde president Ali tijdens een recent bezoek aan het Verenigd Koninkrijk, aan buitenlandse investeerders dat Guyana hoopt de productie van vee en schapenvlees te verhogen door een vleesmarkt van US$ 55 miljoen aan te pakken. Brazilië, zei hij, kan een belangrijke partner zijn.

Geen van beide presidenten sprak rechtstreeks over deze projecten, maar de Braziliaanse leider prees de inspanningen van zijn land om tarwe te verbouwen in de noordelijke deelstaat Roraima. Deze deelstaat ligt het dichtst bij Guyana.

“We hebben verklaard dat Brazilië over een paar jaar meer dan zelfvoorzienend zal zijn en tarwe naar de hele wereld zal kunnen exporteren”, vertelde president Bolsonaro vrijdag aan verslaggevers.

Hij voegde eraan toe dat hoewel de tarweproductie koude temperaturen vereist, de technologie die is ontwikkeld door de Braziliaanse Agricultural Research Organization, aangeeft dat de tarweproductie “doenbaar” is.

Guyana begon met het verkennen van de lokale productie van tarwe, gezien het wereldwijde tekort aan het product, als gevolg van de Oekraïne/Rusland-crisis. Met dit tekort zijn ook de wereldwijde tarweprijzen gestegen, wat een rimpeleffect veroorzaakte met prijsstijgingen van andere producten zoals meel.

Nu de eerste lokale proef een succes is, zal naar verwachting binnenkort een proef in het open veld van start gaat, vertelde de minister.