Home Suriname Openbaar Ministerie zal verdachten weer fysiek voorgeleiden

Openbaar Ministerie zal verdachten weer fysiek voorgeleiden

63
0
openbaar-ministerie-zal-verdachten-weer-fysiek-voorgeleiden

foto


Het Openbaar Ministerie gaat vanaf maandag verdachten weer fysiek voorgeleiden met inachtneming van de Mohana-regels. Deze mededeling is door het vervolgingsapparaat gedaan aan de advocaten.Advocaten zullen worden toegelaten tot de voorgeleidingen. Sedert Covid-19 werden de voorgeleidingen telefonisch gedaan, maar daaraan komt er nu een eind.

Advocaat Raoul Lobo is voorstander van fysieke voorgeleidingen, omdat de officier van justitie dan de indruk heeft van de verdachte die wordt voorgeleid. “De indruk kan van belang zijn”, zegt Lobo in een reactie aan Starnieuws. Zijn collega Maureen Nibte zegt het enerzijds goed te vinden dat verdachten fysiek zullen worden voorgeleid. De officier van justitie zal de verdachten dan zien. Dat kan meehelpen bij de besluitvorming.

“De telefonische voorgeleiding was zakelijk, maar de fysieke verschijning kan wezenlijk deel uitmaken bij de besluitvorming van de officier.” Anderzijds was de telefonische voorgeleiding een hulp voor de advocaten, omdat er weinig parkeerplaatsen zijn bij het Parket aan de Limesgracht en kantongebouw strafzaken aan de Mgr Wulfinghstraat. Zij vraagt zich af hoe advocaten tegelijkertijd bij het Parket en kantongebouw zullen zijn, want straf- en civiele zaken en ook voorgeleidingen beginnen om 9.00 uur.

Met de telefonische voorgeleidingen lukte het bij het gerechtsgebouw te zijn en telefonisch de voorgeleidingen bij te wonen. Voor Nibte waren telefonische voorgeleidingen voordeliger. De arrestanten zullen weer vervoerd worden in de arrestantenbus. Voorheen zijn problemen geweest met de bus en brandstof bij de transport van arrestanten.