Home Suriname Bouva wil grondig onderzoek verkoop Blauwmeer

Bouva wil grondig onderzoek verkoop Blauwmeer

28
0
bouva-wil-grondig-onderzoek-verkoop-blauwmeer

foto

Assembleelid Melvin Bouva stelt de verkoop van Blauwmeer aan CBvS aan de kaak.


Assembleelid Melvin Bouva (NDP) heeft tijdens de begrotingsbehandeling vrijdagavond gevraagd om minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning onder curatele te stellen. Geëist wordt een grondig onderzoek naar de verkoop van een terrein van ruim 550 ha (Blauwmeer) door Assuria/De Surinaamsche Bank (DSB) aan de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in 2019. Het terrein is verkocht voor US$ 20 miljoen. Achaibersing was ten tijde van de verkoop hoofddirecteur van Assuria. Het terrein behoorde toe aan NV Panaso, waar Assuria 51% en DSB 49% aandeel in heeft. Starnieuws meldde gisteren dat de verkoop intussen is teruggedraaid

Bouva voert aan dat de verkoop van Blauwmeer aan CBvS dubieus is. De Staat is ernstig benadeeld. Bouva vindt dat met het terugdraaien van de deal de kous niet af is. “Because something is really wrong, wan sani ne klop in a tori disi voorzitter”, stelt de volksvertegenwoordiger. Hij krijgt hierin ondersteuning van Edward Belfort (ABOP), die meent dat er een strafrechtelijk onderzoek moet komen. Ook NDP-fractieleider Rabin Parmessar benadrukt dat de zaak grondig moet worden onderzocht.

De verkoper van het terrein heeft volgens Bouva bewust of onbewust de koper (Staat) op een dwaalspoor gebracht omdat er geen titel op de grond is. “In feite is de Staat opgelicht in deze”, concludeert het Assembleelid. Hij vraagt zich af hoe bij instituten deze documenten gepasseerd zijn. De notaris van de bank heeft deze ernstige grove nalatigheid blootgelegd.

“Maar uit bronnen verneem ik dat het terrein, uitgegraven mijnen van de Billiton feitelijk getaxeerd is, dan wel gewaardeerd kan worden voor US$ 6 á 7 miljoen. Graag vernemen we van de regering het taxatierapport in deze.”

Bouva eist een justitieel onderzoek in deze kwestie. Om de onafhankelijkheid en objectiviteit te waarborgen, vraagt de politicus de president en ook de vicepresident deze zaak volledig naar zich toe te trekken en de minister onder curatele stellen. Hij moet ontlast worden om rechtshandelingen te plegen in deze zaak. Het Assembleelid heeft naar alle relevante informatie en documentatie gevraagd over deze omstreden Blauwmeer deal.