Home Suriname VHP: Look who’s talking

VHP: Look who’s talking

21
0
vhp:-look-who’s-talking

foto


Reactie op het artikel van de NDP: Val van 33 plekken op World Press Freedom Index, dramatisch. Suriname is op de World Press Freedom Index omlaag gegaan, dat is zeker niet goed voor het imago van ons land. De afgelopen tijd is er sprake geweest van enkele incidenten met betrekking tot de persvrijheid. Het is duidelijk, er is werk aan de winkel voor de regering.

Persvrijheid moet gegarandeerd zijn want persvrijheid is een van de zeer waardevolle elementen van een echte democratie. We kunnen onze oren niet geloven, dat uitgerekend de NDP, die door de jaren heen als inborst heeft, beknotting van persvrijheid en mensenrechtenschendingen, nu plotseling opkomt voor deze 2 zeer belangrijke vrijheden. Look who’s talking?

De NDP is ontsproten uit de idealen van de ‘revolutie’ van 25 februari 1980. De 25 februari ‘revolutie’ onder leiding van Desi Bouterse, was een ordinaire staatsgreep, het was een dieptepunt in onze geschiedenis. En wie is de leider van de ‘revolutie’? Nog steeds de voorzitter van de NDP, Desi Bouterse. Nog gruwelijker waren de Decembermoorden in 1982 waarbij 15 weerloze burgers zijn vermoord, onder wie 5 journalisten. Als dat niet genoeg was zijn er verschillende mediahuizen in brand gestoken.

Als we praten over beknotting van persvrijheid en mensenrechtenschendingen, dan praten we over de NDP. Dat is een voldongen feit. De NDP is vergeten over het voorval van mei 2011. Dagblad Suriname en het avondblad De West, werden niet uitgenodigd op activiteiten van de regering en dat was een zeer discriminerende maatregel en een ernstige inbreuk op de persvrijheid. Daarover praat de NDP niet!

Suriname was in 2013 op de wereldlijst voor persvrijheid negen plaatsen teruggevallen naar de 31e plaats. De belangrijkste redenen voor de terugval waren de “vaak stormachtige relaties tussen president Desi Bouterse en veel journalisten, schrijft Reporters Without Borders in haar World Press Freedom Index 2013.

In de nacht van 10 op 11 mei 1993 werd de STVS door een handvol gemaskerde bewapende mannen in brand gestoken. De aanslag gebeurde enkele uren nadat de STVS het debat in het parlement live had uitgezonden, waarin besloten werd de legerleiding te vervangen en Arthy Gorré als nieuwe legeraanvoerder te benoemen. De NDP was toen muisstil, geen woord gerept over deze incidenten.

We zijn ervan overtuigd dat deze regering onder leiding van president Chan Santokhi, alles in het werk zal stellen dat vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid gewaarborgd blijven. De persvrijheid is cruciaal voor een vrije samenleving en een vrije wereld. Beknotting van persvrijheid bedreigt de rechtsstaat, de democratie, de burgerrechten en onze fundamenten. We hebben de vaste overtuiging dat Suriname weer zal klimmen op World Press Freedom Index.