Home Suriname Regering besluit backtrack-route te ordenen

Regering besluit backtrack-route te ordenen

79
0
regering-besluit-backtrack-route-te-ordenen

foto

De backtrack-route zal worden geordend. Dit besluit is genomen door de regering.


Het besluit is genomen dat de backtrack-route naar Guyana zal worden geordend en gereguleerd. Dit heeft een groep boothouders ook gevraagd aan president Chan Santokhi. De vorige week is er een petitie aangeboden hierover aan districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft van de president de opdracht gekregen om binnen afzienbare tijd met een plan van aanpak te komen.

Het ministerie heeft ter bespreking van de ‘regulering backtrack-route’ verschillende diensten ontvangen. De ministeries van Defensie, Justitie en Politie, Volksgezondheid, Financiën en Planning en andere instanties zijn nadrukkelijk betrokken bij de evaluatie en de verdere aanpak, meldt de Communicatiedienst Suriname. Op 28 april vond de eerste werkbespreking plaats, onder leiding van ambassadeur Shirley Ronodikromo. Hierbij is een evaluatie gemaakt over de stand van zaken en de mogelijke aanpak van uitvoering. Men was het erover eens dat er aanleg van faciliteiten nodig is met betrekking tot immigratie, douane en andere havenfaciliteiten. De backtrack-route staat bekend om de ongecontroleerde wijze van personen- en goederenverkeer tussen Suriname en Guyana, hetgeen schade toebrengt aan beide landen.

Het projectdossier uit 2007/2008 ‘regulering backtrack-route’, opgesteld onder leiding van de toenmalige minister van Justitie en Politie en inmiddels de huidige president, zal worden geraadpleegd en er zal worden gekeken welke aspecten een update vereisen. De verwachting is dat deze evaluatie nog eind van deze week afgerond kan worden, waarna een speciaal hiertoe samengestelde commissie de uitvoering ter hand zal nemen.

‘Er komt veel bij kijken in termen van de ordening’, legt Ramdin uit. ‘Er zijn verschillende diensten bij betrokken zoals de douane, immigratie, maar ook politie, Defensie, Volksgezondheid en er moeten noodzakelijke faciliteiten worden gecreëerd om te garanderen dat de uitvoering correct en probleemloos verloopt. Daarnaast moet er ook overleg met Guyana worden gepleegd hieromtrent. De minister praat deze week met zijn Guyanese collega Hugh Todd over deze kwestie.