Home Suriname Ondermijning verkiezingen Brazilië afstraffen

Ondermijning verkiezingen Brazilië afstraffen

92
0
ondermijning-verkiezingen-brazilie-afstraffen

foto

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro reageert tijdens een ceremonie in Brasilia, Brazilië. (Foto: Reuters)


Washington zou de “messiaanse” Braziliaanse president Jair Bolsonaro duidelijk moeten maken dat elke poging om de verkiezingen in zijn land te ondermijnen multilaterale sancties zou veroorzaken. Dat heeft een pas gepensioneerde functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag laten weten.

Het opiniestuk in de O Globo-krant van Scott Hamilton, de Amerikaanse consul in Rio de Janeiro van 2018 tot 2021 die deze week met pensioen ging bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, zal Bolsonaro waarschijnlijk irriteren. De extreemrechtse populist heeft ongegronde beschuldigingen geuit over Braziliaanse verkiezingsfraude, die volgens Hamilton onderdeel uitmaakte van een plan om elke nederlaag bij de verkiezingen van oktober af te wijzen.

Het artikel kan de relatie tussen Brasilia en Washington bemoeilijken in een tijd waarin Amerikaanse functionarissen hebben aangedrongen op het verbeteren van de banden met de regering van Bolsonaro, in een poging de meningsverschillen over de oorlog in Oekraïne te overbruggen.

Het kantoor van Bolsonaro en de Amerikaanse ambassade in Brasilia, hebben nog niet gereageerd op het stuk.

Hamilton schreef dat hij in zijn tijd in Rio “getuige was geweest van de manieren waarop Bolsonaro en zijn aanhangers probeerden de integriteit van het Braziliaanse democratische proces te saboteren.” De bedoeling van de Braziliaanse president is “duidelijk en gevaarlijk: het geloof van het publiek in het kiesstelsel ondermijnen en de weg bereiden voor de poging om de uitkomst ervan te weigeren”, schreef Hamilton.

Bolsonaro volgt de voormalige president Luiz Inacio Lula da Silva in opiniepeilingen, voorafgaand aan de verkiezingen van 2 oktober.

Hamilton schreef dat Bolsonaro “zichzelf ziet als een gezant van God om Brazilië te redden van het ‘communisme’. Het is een messiaanse visie die ongevoelig is voor de rede.” Als gevolg daarvan, schreef Hamilton, “moet de Verenigde Staten president Bolsonaro glashelder maken dat een poging om de integriteit van het Braziliaanse verkiezingsproces te verstoren de reden zal zijn voor … bestraffende sancties tegen alle betrokkenen, gelijktijdig opgelegd door een brede groep landen.”