Home Nederland Wekdienst 1/5: Opnieuw drukte Schiphol verwacht • Van de Zandschulp in finale...

Wekdienst 1/5: Opnieuw drukte Schiphol verwacht • Van de Zandschulp in finale in München

76
0
wekdienst-1/5:-opnieuw-drukte-schiphol-verwacht-•-van-de-zandschulp-in-finale-in-munchen

Goedemorgen! Tennisser Botic van de Zandschulp staat in de finale van het ATP-toernooi in München en op Schiphol wordt opnieuw forse drukte verwacht.

Vandaag is het eerst wisselend bewolkt. Vanmiddag breekt de zon vaker door. Bij een zwakke noordelijke wind is het met 12 tot 15 graden fris voor begin mei. Morgen wordt het met 14 tot 18 graden zachter met meer zon. De dagen daarna is het weer wat frisser.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Op Schiphol wordt opnieuw grote drukte verwacht. De luchthaven heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd vluchten te schrappen en reizigers moeten rekening houden met lange rijen.
  • Vanwege de Dag van de Arbeid wordt op veel plaatsen in Europa gedemonstreerd, bijvoorbeeld in Duitsland. Verschillende linkse groepen en vakbondsleden gaan de straat op om te betogen voor een in hun ogen socialer beleid.
  • Tennisser Botic van de Zandschulp neemt het in de finale van het ATP-toernooi van München op tegen de Deen Holger Rune. Van de Zandschulp is de eerste Nederlandse man in bijna zes jaar die in de finale van een ATP-toernooi staat.

Wat heb je gemist?

Een groep van zo’n twintig burgers is geëvacueerd uit de Azovstal-staalfabriek in Marioepol. Het is de eerste keer dat burgers het verzetsbolwerk van de havenstad hebben kunnen verlaten sinds president Poetin vorige week opdracht gaf om het complex hermetisch af te sluiten.

Het precieze aantal evacués is onduidelijk. Russische persbureaus spreken op basis van verslaggevers ter plaatse van 25 burgers, onder wie zes kinderen. Het Oekraïense Azov-bataljon, dat zich ook heeft verschanst in de staalfabriek, heeft het over twintig vrouwen en kinderen. Waar de groep naartoe is gebracht, is onduidelijk.

Rond de fabriek wordt nog altijd zwaar gevochten. Volgens Oekraïense bronnen zitten zo’n duizend burgers in de ondergrondse gangen en bunkers op het fabrieksterrein. Er is voor hen nauwelijks voedsel, water of toegang tot medische hulp.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Met een beetje geluk is het ook komende nacht nog te zien: de zogenoemde conjunctie van Venus en Jupiter. De planeten lijken elkaar deze dagen bijna aan te raken, gezien vanaf de aarde. Deze verschijning is niet nieuw: eens per jaar lijken de planeten veel dichter bij elkaar te staan dan normaal. Dit jaar zal het alleen nog dichterbij lijken, en dat zal pas in 2039 nog een keer gebeuren.

De BBC tipt hoe het fenomeen met het blote oog het beste is waar te nemen: kort voor zonsopgang, met de blik naar het oosten en dan vlak boven de horizon.

Twitteraars legden de conjunctie de afgelopen dagen vast:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here