Home Nederland Naomi Judd (76) overleden, dag voor toetreding in Country Music Hall of...

Naomi Judd (76) overleden, dag voor toetreding in Country Music Hall of Fame

15
0
naomi-judd-(76)-overleden,-dag-voor-toetreding-in-country-music-hall-of-fame

De Amerikaanse zangeres Naomi Judd is op 76-jarige leeftijd overleden, een dag voordat ze zou worden opgenomen in de Country Music Hall of Fame in Nashville. Judd vormde in de jaren 80 en 90 met haar dochter Wynonna het duo The Judds.

“We zijn uit het veld geslagen. We moeten omgaan met diepe rouw”, laten Wynonna en haar zus, actrice Ashley Judd, weten. “Dit is voor ons onbekend terrein.”

De zussen zeggen niet waaraan hun moeder is overleden, alleen dat ze hun “prachtige moeder zijn verloren aan een geestesziekte”. Verder vraagt de familie hun privacy te respecteren.

Haar inspirerende levensverhaal overtroeft dit tragische nieuws.

The Judds worden juist vandaag opgenomen in de Country Music Hall of Fame, waar alle grootheden uit het muziekgenre worden geëerd. Op verzoek van de familie gaat die ceremonie gewoon door.

“Dat zullen we doen met pijn in het hart en een bezwaard gemoed”, laat directeur Kyle Young weten. “Haar inspirerende levensverhaal overtroeft echter dit tragische nieuws.”

Alleenstaande moeder

Naomi Judd werd verpleegkundige toen ze als moeder van twee in de jaren 70 scheidde van haar man. Begin jaren 80 begon ze met haar dochter Wynonna op te treden in de Amerikaanse staat Tennessee. Hun mix van de traditionele bluegrassmuziek uit de Appalachen gecombineerd met popinvloeden sloeg snel aan. Vanwege Naomi’s jonge voorkomen werden de twee soms voor zussen aangezien.

The Judds hadden in de VS veertien nummer-1-hits in de countrylijst, zoals Mama He’s Crazy, Turn It Loose en Rockin’ With The Rythm of the Rain. Ze verkochten 20 miljoen albums en wonnen zes Emmy’s. Het nummer Why Not Me was ook in Nederland een bescheiden hit: het stond in 1989 negen weken in de top-40, met de elfde plek als hoogste notering.

Naomi zei recentelijk nog hoe blij verrast ze was over haar succes. Ze vergeleek zichzelf met haar vriendin Dolly Parton. “Dolly heeft duizenden liedjes geschreven, ik maar negen in mijn hele leven. Maar daar zijn er wel veel van op nummer 1 gekomen.”

Depressies

The Judds stopten in 1991 toen Naomi kampte met een levensgevaarlijke hepatitisbesmetting die ze tijdens haar werk in het ziekenhuis had opgelopen. Ze schreef het later ook door andere artiesten uitgevoerde Love Can Build a Bridge als afscheid aan haar familie en publiek. Wynonna zette een solocarrière voort.

Naomi wist de ziekte te overwinnen, maar kreeg door de tegenslagen en onverwerkt misbruik uit haar jeugd wel te maken met ernstige depressie en paniekaanvallen. “Ik was zo depressief dat ik niet eens kon bewegen”, vertelde ze eens. “Ik ben twee jaar niet van de bank gekomen.” Ze werd opgenomen om aan haar psychische gezondheid te werken en schreef een hoopvol boek over die ervaring.

Recentelijk hadden Judd en haar dochter weer plannen gemaakt voor optredens. Twee weken geleden traden ze voor het eerst sinds jaren weer op als The Judds bij de uitreiking van de belangrijkste prijzen in de countrymuziek. Ook stond er een afscheidstournee met tien optredens op de agenda.

‘Een legende verloren’

Countryartiesten reageren bedroefd op het overlijden van Judd. Ze roemen haar invloed en prijzen het optreden dat ze recentelijk nog gaf.

“Countrymuziek is een legende kwijtgeraakt”, twitterde zangeres Carrie Underwood, die zegt te bidden voor haar nabestaanden. “Zing maar met de engelen, Naomi!!!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here