Home Suriname Enorme toeloop blijft bij gratis medische diensten

Enorme toeloop blijft bij gratis medische diensten

53
0
enorme-toeloop-blijft-bij-gratis-medische-diensten

foto

Een schijnbaar eindeloze rij wachtenden in Brokopondo Centrum. De mensen zijn afgekomen op de gratis medische en tandheelkundige behandelingen van SDNG en NL. (Foto’s: René Gompers)


Het is aardig druk bij de muloschool in Brokopondo. Honderden mensen wachten geduldig op hun beurt om bij de Amerikaanse artsen te komen. De schoollokalen zijn omgebouwd tot kantoortjes en behandelkamers. Vanuit de ’tandartsenruimte’ klinkt plots een geschreeuw en gehuil; niet voor iedereen is het trekken van kiezen een ‘smooth’ ervaring. Er zijn meer dan 700 kiezen uitgetrokken tijdens de Dentist/Medical Readyness Education and Training Exercise van de South Dakota National Guard (SDNG) uit de Verenigde Staten en het Nationaal Leger.

De SDNG is sinds 2006 actief in Suriname. Behalve medische diensten voert zij ook civieltechnische werken uit. Zo wordt bijvoorbeeld een school te Magentapolder gerenoveerd. Het doel van de missies is uitwisseling van kennis, inzichten en vaardigheden tussen de twee legers. Suriname komt in met militairen, legerartsen, vertalers, logistiek en beveiliging. Het medisch project in het binnenland is sinds 20 april gaande. Eerst is Atjoni aangedaan, dan Brownsweg en nu is Brokopondo centrum aan de beurt.

“Op Atjoni en Brownsweg hebben we ruim 1.100 personen behandeld,” vertelt majoor Benjamin Abbey, dokters-assistent in de SDNG. “400 daarvan hadden een tandheelkundige behandeling nodig. Niet alle kiezen konden worden hersteld, dus hebben we ze moeten uittrekken. We hebben 771 getrokken. Dat aantal zal waarschijnlijk omhoog gaan.” De missie is voor drie dagen op Brokopondo centrum. Vandaag is de tweede dag.

De militairen zijn tijdens het werk bezocht door ambassadeur Karen Lynn Williams, minister Krishna Mathoera van Defensie en luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen, waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger. Ze zijn rondgeleid door Abbey en kapitein Guno Welzijn. De lokalen zijn omgebouwd tot spreekkamers, een apotheek, wachtruimtes en een tandartsenpraktijk. Het is druk met wachtenden op het terrein. Er zijn soms hele gezinnen bij.

Er zijn vandaag ook weer veel mensen die een tandarts nodig hebben. Op een geval na is, het trekken van kiezen “geruisloos” geweest. De mensen zijn voor verschillende aandoeningen behandeld waaronder maagzuur, chronische lichaamspijnen, oor- en ooginfecties, huid- en haarproblemen, hoge bloeddruk en suikerziekte.

Het is meer dan duidelijk dat medische hulp voor het binnenland heel hard nodig is. Majoor Abbey en kapitein Welzijn zeggen dat de mensen soms hele lange afstanden moeten afleggen om op de plekken te komen. Sommigen moeten urenlange ritten per boot maken om op de locaties te komen. Welzijn:  “We moeten in feite, als Surinamers, als regering, meer omkijken naar deze mensen. Er is behoefte aan (medische) hulp, maar ook aan training.”

Ambassadeur Williams en Mathoera hebben benadrukt dat de missie een concreet voorbeeld is van de goede relatie tussen de VS en Suriname, een die zeker voortgezet moet worden. Mathoera en Kioe A Sen zijn de VS dankbaar voor de hulp en kennisuitwisseling. Op deze manier wordt volgens hen voor een deel voldaan aan de grote behoefte aan gezondheidszorg in de rurale gebieden.