Home Suriname VN: Aantal gevallen mazelen neemt wereldwijd toe

VN: Aantal gevallen mazelen neemt wereldwijd toe

78
0
vn:-aantal-gevallen-mazelen-neemt-wereldwijd-toe

foto

Het aantal gevallen van mazelen is in het afgelopen jaar met bijna 80% gestegen.


Het aantal gevallen van mazelen is dit jaar wereldwijd met bijna 80 procent gestegen, zegt de Verenigde Naties (VN). Het voegt eraan toe dat de toename van het aantal gevallen van mazelen een waarschuwing was voor de waarschijnlijke uitbraken van andere ziekten.

De pandemie van het coronavirus heeft vaccinatiecampagnes voor veel ziekten over de hele wereld onderbroken, waardoor een “perfecte storm” is ontstaan ​​​​die nu het leven van miljoenen kinderen in gevaar kan brengen, zeiden het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een verklaring.

“In januari en februari 2022 werden wereldwijd bijna 17.338 gevallen van mazelen gemeld, vergeleken met 9.665 in de eerste twee maanden van 2021”, aldus de VN-agentschappen, eraan toevoegend dat gevallen van zeer overdraagbare mazelen vaak snel opduiken wanneer de vaccinatieniveaus dalen. De agentschappen zijn nu bezorgd dat de uitbraken van mazelen “uitbraken van andere ziekten zouden kunnen aankondigen die zich niet zo snel verspreiden”.

Er zijn 21 grote en ontwrichtende uitbraken van mazelen geweest in de afgelopen 12 maanden tot deze maand, de meeste in Afrika en het oostelijke Middellandse Zeegebied, blijkt uit gegevens van de VN.

Somalië registreerde in de afgelopen 12 maanden verreweg de meeste gevallen van mazelen met meer dan 9.000 gevallen, blijkt uit gegevens van de VN, gevolgd door Jemen, Afghanistan, Nigeria en Ethiopië – allemaal landen die met een of andere vorm van conflict te maken hebben.

Er wordt ook gevreesd dat de oorlog in Oekraïne zou kunnen leiden tot een heropflakkering van de ziekte in het land, dat tussen 2017 en 2019 het hoogste aantal gevallen van mazelen in Europa had geregistreerd.Impact ‘decennia gevoeld’


Meer dan 23 miljoen kinderen hebben in 2020 routinematige vaccinaties gemist toen de Covid-19-pandemie zich verspreidde – het grootste aantal kinderen dat vaccinaties mist in meer dan een decennium. De VN-agentschappen zeiden dat 57 vaccinatiecampagnes in 43 landen waren uitgesteld aan het begin van de pandemie en dat ze nog steeds niet zijn voltooid, waarbij 203 miljoen mensen, de meesten van hen kinderen, werden getroffen.

De pandemie blijft druk uitoefenen op zorginstellingen en personeel, waardoor de aandacht wordt afgeleid van essentiële vaccinatie voor al lang bestaande en dodelijke ziekten.

“Dit is het moment om essentiële immunisatie weer op de rails te krijgen en inhaalcampagnes te lanceren, zodat iedereen toegang heeft tot deze levensreddende vaccins”, zei WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus in de verklaring. De verstoringen van de immunisatiediensten zullen “de komende decennia worden gevoeld”, zei hij.

Mazelen is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat vooral kinderen treft. De ernstigste complicaties zijn blindheid, zwelling van de hersenen, diarree en ernstige luchtweginfecties.

Vaccinatie van ten minste 95 procent is de beste manier om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt, hoewel veel landen dat doel bij lange na niet halen. Somalië heeft volgens VN-gegevens slechts een vaccinatiegraad van 46 procent.