Home Suriname US$ 54.5 miljoen extra voor duurzame ontwikkelingsdoelen

US$ 54.5 miljoen extra voor duurzame ontwikkelingsdoelen

36
0
us$-54.5-miljoen-extra-voor-duurzame-ontwikkelingsdoelen

foto

Minister Albert Ramdin tijdens de online participatie aan de vergadering. De portfolio van de duurzame ontwikkelingsdoelen is uitgebreid met vijf markten. (Foto: Bibis)


Voor de uitvoering van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) is het SDG Fonds uitgebreid met US$ 54.5 miljoen. Er zijn vijf nieuwe markten over de hele wereld ontstaan voor extra investeren ter realisatie van de ontwikkelingsdoelen. Er zijn voorstellen ingediend door meer dan 100 landen, waaruit de voorstellen van Kenia, Madagaskar, Noord-Macedonië, Suriname en Zimbabwe, naar voren kwamen als de sterkste, meest impactvolle en investeringsklare voorstellen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking heeft woensdag deelgenomen aan de ‘Investment Fair: Expansion of the Joint SDG Fund’s Catalytic Investment Portfolio’ van de SDG’s. Deze bijeenkomst markeert de historische uitbreiding van het Joint SDG Fund van de Verenigde Naties.

Eerder dit jaar heeft het Joint SDG Fund, na een zeer competitief proces, US$ 2 miljoen toegekend aan het Agri-food Systems Transformation Accelerator (ASTA)-programma om de Surinaamse ananassector te stimuleren. Deze toekenning markeert Surinames derde Joint SDG Fund-subsidie, wat een unieke prestatie en uitdrukking is van de toewijding van het land aan de duurzame ontwikkelingsdoelen, zegt de minister in een persbericht.

De twee coverage investeringsprojecten zijn; Roadmap for a Sustainable Financial System for Suriname (SDG Fund 1) en Leaving No One Behind, Building Resilience, and Improving Livelihoods of Indigenous and Tribal Peoples (ITPs) in Suriname (SDG Fund 3). Minister Ramdin gaf aan dat er op 25 februari 2022 een platform was opgezet in Suriname voor alle stakeholders voor de uitvoering van de SDG doelen. In deze context is landbouw het meest cruciale gebied. De minister gaf verder aan, zeer verheugd te zijn dat ananas geproduceerd en geëxporteerd zal worden. ‘In onze ontwikkelingsprioriteiten richt Suriname zich op het versterken van onze agrarische basis. Naast landbouw bieden we toerisme, goudwinning en de toekomst van olie en gassen’, zei de bewindsman. Hij benadrukte dat Suriname nog steeds de focus heeft op het ontwikkelen van de landbouw, omdat het duurzaam is, het helpt om de record van groenste land ter wereld te behouden en geeft zekerheid.

De ananassector van Suriname is een gebied met een enorm potentieel met unieke variëteiten die door de eeuwen heen door de inheemse gemeenschappen zijn verbouwd, maar die toch wordt uitgedaagd door structurele factoren, waaronder gebrek aan moderne productie- en verwerkingsmodellen, na de oogst. Het ASTA-programma is een uitzonderlijk platform om de duurzame transformatie van waardeketen te operationaliseren, die in alle sectoren kan worden gerepliceerd. Dit programma biedt de mogelijkheid voor het creëren van zakelijke kansen en de toegang tot markten en om deze voor zowel vrouwen als mannen te vergemakkelijken, terwijl de voorwaarden voor fundamentele arbeidsrechten worden gewaarborgd, ecologische duurzaamheid wordt gegarandeerd en rekening wordt gehouden met de kwetsbaarheid van traditionele gemeenschappen in het binnenland van Suriname. Minister Ramdin zegt dat er grote kansen zijn in inclusieve ontwikkeling in het binnenland en de regio.