Home Suriname Jagesar aan DNA: Voldoende capaciteit oplossen waterprobleem

Jagesar aan DNA: Voldoende capaciteit oplossen waterprobleem

91
0
jagesar-aan-dna:-voldoende-capaciteit-oplossen-waterprobleem

foto

Staatsolie algemeen directeur Annand Jagesar gaat achter gesloten deuren in DNA in op de situatie in het stuwmeer. (Foto: DNA)


318 kostgronden en 222 huishoudens zijn onder water gelopen in Brokopondo. Dit blijkt uit de inventarisatie die gemaakt is. Staatsolie heeft vanwege haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, alle ondersteuning toegezegd aan de getroffenen. Nadat een Assembleedelegatie zich georiënteerd had in de Brokopondo Krachtcentrale, zijn Staatsolie en de regering uitgenodigd om te praten over de wateroverlast. Dit gesprek is donderdag gevoerd.

Tijdens het onderhoud donderdag heeft de directeur van Staatsolie, Annand Jagesar, een uiteenzetting gegeven van de situatie en is verder ingegaan op vragen gesteld door het college. Volgens Jagesar is er voldoende capaciteit in huis om het probleem op te lossen. Verder heeft kolonel Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) een presentatie gegeven over de getroffen gebieden en de huishoudens waarbij er is ingezoomd op Brokopondo.

Eerder deze week heeft de regering samen met verschillende actoren de situatie rond de dam opnieuw besproken. “Voor de monitoring en huisvesting is er een structurele aanpak nodig”, zegt Albert Ramdin, minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. De aandacht is gericht op een korte termijn oplossing, meldt De Nationale Assemblee.

In een uitgebreide presentatie heeft een vertegenwoordiger van het staatsbedrijf de actuele situatie duidelijk gemaakt aan de leden van het parlement. In een overzicht is het Lake management uitgebeeld. Dit betekent dat ervoor gezorgd moet worden dat de werkhoogte niet wordt overschreden. Met verschillende instrumenten wordt er gemeten wat de stand van de dam is op elk moment. Hieraan is ook wel een wetinspectie uitgevoerd. Volledige rapportages worden genomen van alle waarnemingen. Eerder dit jaar zijn er inspecties gedaan, die geen ongeregeldheden hebben getoond, presenteert het staatsbedrijf in het parlement.

Binnen de getroffen gebieden zijn er communicatielijnen uitgezet, om zaken en behoeften van de gemeenschap te vernemen. Met ondersteuning van het NCCR zijn onder andere voedselpakketten, water en zand verstrekt aan de getroffen huishoudens. Ook met de medische zending, de Regionale Gezondheidsdienst Suriname, het rampencomité, schoolhoofden en het traditioneel gezag is er momenteel contact gelegd, om zo een beter overzicht te krijgen van de

situatie rond de dam.