Home Nederland Nieuw onderzoek naar rol pesticiden bij hartritmestoornissen: ‘Link op het spoor’

Nieuw onderzoek naar rol pesticiden bij hartritmestoornissen: ‘Link op het spoor’

94
0
nieuw-onderzoek-naar-rol-pesticiden-bij-hartritmestoornissen:-‘link-op-het-spoor’

De rol die pesticiden spelen bij hartritmestoornissen wordt nader onderzocht. Reden hiervoor is dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat pesticiden het hartritme kunnen verstoren, schrijft Trouw. Hoogleraar Fysiologie Bianca Brundel van het Amsterdam UMC leidt het onderzoek.

“We zijn een link op het spoor”, zegt de moleculair en celbioloog tegen de krant over de chemicaliën die worden gebruikt om onkruid en ongedierte te bestrijden in de land- en tuinbouw. “Uit beginstudies maken we op dat blootstelling aan pesticiden meer kans geeft op boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd. Er zijn nog geen harde conclusies en we werken op dit moment aan een wetenschappelijke publicatie.”

Behandeling

Boezemfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis: 345.000 Nederlanders hebben er last van, meldt Trouw. Volgens de Hartstichting zijn dat vooral oudere mensen en is het geen levensbedreigende aandoening, maar is er meestal wel behandeling nodig om schade aan het hart te voorkomen.

Bij boezemfibrilleren heeft iemand een onregelmatige, meestal te hoge hartslag, wat kan leiden tot een opgejaagd en duizelig gevoel en flauwvallen. Ook verhoogt het de kans op een beroerte en hartfalen. “We willen weten wat de trigger is”, zegt Brundel. “Nu krijgen alle patiënten dezelfde therapie, maar wat is de oorzaak? Als we dat weten, kunnen we gerichter behandelen.”

Specialist

In het onderzoek wil Brundel ook kijken of hartritmestoornissen vaker voorkomen bij mensen die met pesticiden werken of bij omwonenden van de velden waar ze worden gebruikt.

Brundel kreeg een grote subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en start in september met haar onderzoek. Ze is als specialist hartritmestoornissen verbonden aan het Amsterdam UMC.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here