Home Suriname Column: Mentaliteit

Column: Mentaliteit

126
0
column:-mentaliteit

foto


Volgens het woordenboek is mentaliteit de manier van denken en doen, dus de instelling van een persoon. Mensen hebben behalve talent, ook de juiste mentaliteit nodig om het maximale te halen uit hun bezigheden. Bij sporters is het ontwikkelen van de juiste mentaliteit cruciaal om duurzaam succesvol te zijn. Iedereen zou voor zichzelf moeten werken aan een goede mentaliteit, je wordt er niet mee geboren, maar moet er bewust moeite voor doen om de juiste mentaliteit te ontwikkelen. Hoewel het ontwikkelen van de juiste mentaliteit belangrijk is voor ieder individu, is dit voor sporters onontbeerlijk.

Te oordelen naar alle bevindingen van deskundigen op sportgebied, ontbreekt het Surinamers niet aan talent. De vele individuele successen van uiteenlopende aard, staven ook de aanwezigheid van talent bij Surinamers. Ook zijn er genoeg sporters met Surinaamse roots, die uitblinken in hun discipline. Velen vragen zich af waarom Suriname als land er niet in slaagt om internationaal een rol van betekenis te spelen in de sport. Het zou best kunnen dat Surinaamse sporters niet over de juiste mentaliteit beschikken, waardoor er niet structureel gepresteerd kan worden. In tegenstelling tot talent, is mentaliteit niet zo gemakkelijk en nauwkeurig te meten. Echter zou aan de hand van verschillende indicatoren, voorzichtig vastgesteld kunnen worden als lokale sporters wel de juiste mentaliteit hebben om de gestelde doelen te kunnen bereiken.

Gelukkig is mentaliteit goed te trainen. Sportverenigingen doen er goed aan om zich niet alleen te concentreren op de ontwikkeling van vaardigheden die hun pupillen nodig hebben om te groeien in de sport. Het inroosteren van sessies die de juiste mindset teweeg moeten brengen bij de sporters, is ook noodzakelijk. Schroom er niet voor om te investeren in de ontwikkeling van de juiste mentaliteit bij de pupillen. Deze investering is niet tevergeefs, maar zal op termijn ook de sportieve prestaties van de sporters ten goede komen. Stel als vereniging doelen en laten die duidelijk zijn voor alle betrokkenen, zodat tussentijds gecontroleerd kan worden als de organisatie nog op het juiste spoor is.

Als individu is het niet alleen wenselijk, maar zelfs noodzakelijk om te werken aan de juiste mentaliteit. Stel persoonlijke doelen en werk gedisciplineerd naar de realisatie daarvan. Laat niets je uit het veld slaan en zorg voor intrinsieke motivatie, waardoor je in staat bent om obstakels die op jouw pad komen, te overwinnen. Daarnaast is het goed om gedisciplineerd te zijn. Als jij je als sporter wilt meten met anderen, zal je offers moeten brengen. Bedenk dat offers op het moment waarop ze gebracht worden, niet prettig zijn, maar op termijn ‘heerlijke vruchten’ afwerpen.

 

Veel van wat nu verkeerd gaat in de sport, kan met de juiste mentaliteit, gecorrigeerd worden. Degenen die met de juiste motieven betrokken zijn bij sport in het algemeen, moeten de juiste mentaliteit ontwikkelen om sport naar een hoger niveau te brengen. Er is namelijk een sportindustrie met grenzeloze mogelijkheden, maar alleen met de juiste mentaliteit kan daarvan geprofiteerd worden. Het is nu de tijd om met de juiste mindset, mee te liften.

Mireille Hoepel