Home Suriname VS wil een verzwakt Rusland

VS wil een verzwakt Rusland

116
0
vs-wil-een-verzwakt-rusland

foto

Rusland zou zware verliezen hebben geleden sinds de invasie in Oekraïne. (Foto: AFP)


De Amerikaanse minister van Defensie, Lloyd Austin, heeft gezegd dat hij hoopt dat de Russische verliezen in Oekraïne de leiders ervan zullen weerhouden hun acties elders te herhalen. Hij voegde eraan toe dat Oekraïne de oorlog nog steeds kan winnen als het de juiste steun krijgt. Austin prees de inspanningen van de strijdkrachten van Oekraïne.

De gepensioneerde viersterrengeneraal zei dat de VS een extra US$ 713 miljoen aan militaire hulp zal toewijzen aan Oekraïne en 15 andere Midden- en Oost-Europese landen. Austin sprak na een ontmoeting met president Volodymyr Zelensky in Kiev.

Vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken, markeerde het bezoek de reis van hoge  Amerikaanse functionarissen naar Oekraïne sinds de invasie meer dan twee maanden geleden begon.

De ontmoeting tussen de Amerikaanse en Oekraïense partijen, die meer dan drie uur duurde, komt op het moment dat Rusland zijn militaire campagne in het zuiden en oosten van het land escaleert.

Op een persconferentie in Polen na het bezoek zei Austin tegen verslaggevers dat de VS “Rusland zo verzwakt willen zien dat het niet het soort dingen kan doen dat het heeft gedaan door Oekraïne binnen te vallen”.

De chef van het Pentagon voegde eraan toe dat Amerikaanse functionarissen nog steeds geloven dat Oekraïne het conflict kan winnen “als het over de juiste uitrusting” en “juiste steun” beschikt.

Tijdens een toespraak op maandag leek Putin de opmerkingen van Austin aan te grijpen en beschuldigde hij het Westen van het proberen “de Russische samenleving te splitsen en Rusland van binnenuit te vernietigen”.

De opmerkingen van Austin waarin werd opgeroepen tot een verzwakt Rusland, zijn ongewoon krachtig voor een Amerikaanse minister van Defensie. Het is één ding om Oekraïne te helpen de Russische agressie te weerstaan, het is iets heel anders om te spreken van een verzwakking van de Russische capaciteiten.

De beschuldigingen van Putin dat het Westen probeert “Rusland te vernietigen”, geuit tijdens een toespraak op maandag, leken een reactie te zijn op de opmerkingen van Austin.

Amerikaanse defensiefunctionarissen zeiden dat van de miljoenen die zijn aangekondigd aan nieuwe militaire financiering, bijna US$ 332 miljoen aan Oekraïne zou worden toegewezen. Het brengt de totale Amerikaanse veiligheidsbijstand aan Oekraïne sinds het begin van de invasie, op meer dan US$ 3,7 miljard.

Zelensky smeekt westerse leiders al weken om de stroom van militair materieel te vergroten, en zweert dat zijn troepen het Russische leger kunnen verslaan als ze worden voorzien van straaljagers en andere voertuigen. Vorige week bevestigde de VS dat het Oekraïense troepen voor het eerst heeft voorzien van houwitser-artilleriekanonnen en anti-artillerieradars.

De Russische ambassadeur in Washington zei dat Moskou een diplomatieke nota had gestuurd waarin werd geëist een einde te maken aan de Amerikaanse wapenleveringen aan Oekraïne.

Ondertussen kondigde Blinken aan dat een aantal Amerikaanse diplomatieke staf vanaf volgende week zal terugkeren naar Oekraïne. Ze zullen naar verwachting aanvankelijk in Lviv in het westen van Oekraïne zijn gevestigd, met een plan voor de langere termijn om de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Kiev te heropenen.

Het komt op het moment dat het Witte Huis aankondigde dat president Joe Biden van plan is Bridget Brink, een carrièrediplomaat, voor te dragen als Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne – een functie die al meer dan twee jaar vacant is.

Blinken verdedigde ook de diplomatieke benadering van Amerika en vertelde verslaggevers dat de westerse alliantie die de regering-Biden heeft gevormd, druk uitoefent op het regime van president Vladimir Putin. “De strategie die we hebben ingevoerd, massale steun voor Oekraïne, massale druk op Rusland, solidariteit met meer dan 30 landen die bij deze inspanningen betrokken zijn, heeft echte resultaten”, zei Blinken. “En we zien dat als het gaat om de oorlogsdoelen van Rusland, Rusland faalt, Oekraïne slaagt.”

“Een soeverein, onafhankelijk Oekraïne zal veel langer bestaan ​​dan die van Vladimir Putin”, voegde Blinken eraan toe.

Na de bijeenkomst zei Zelensky dat zijn regering “de ongekende hulp” van Washington op prijs stelde. Hij voegde eraan toe dat hij “president Biden persoonlijk en namens het hele Oekraïense volk zou willen bedanken voor zijn leiderschap bij het steunen van Oekraïne”.