Home Suriname Karg over visvergunningen: Caricom verbiedt voortrekken lidland

Karg over visvergunningen: Caricom verbiedt voortrekken lidland

237
0
karg-over-visvergunningen:-caricom-verbiedt-voortrekken-lidland

foto


Udo Karg, voorzitter van Surinaamse Seafood Associatie (SSA) tevens directeur van visverwerkingsbedrijf Suvveb NV is verbaasd over de mededeling van president Chan Santokhi over het voorbereiden van een visserijovereenkomst met Guyana. Volgens het verdrag van Chaguaramas is het verboden om een Caricom lidland voor te trekken. “Als wij een visserijverdrag met Guyana willen sluiten, dan kunnen we ongeveer 2.500 vergunningen klaarmaken voor Caricom, want dan moeten we alle lidstaten toestaan om in onze wateren te vissen “, merkt Karg op.

Nu reeds is er sprake van overbevissing en dat er geen visvergunningen meer gegeven moeten worden, omdat het quotum al bereikt is. Karg brengt in herinnering dat minister Parmanand Sewdien, toen als voorzitter van SSA heeft uitgelegd waarom geen andere lidstaten toegelaten kunnen worden om in de Surinaamse wateren te vissen. Nu zegt de president in bijzijn van de minister dat er opdracht is gegeven aan de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking om een visserijverdrag voor te bereiden, zoals die ook bestaat met onder andere Venezuela.

De Guyanese regering heeft aangegeven dat er 150 visvergunningen zijn beloofd aan Guyanese vissers. President Santokhi heeft uitgelegd dat tijdens de besprekingen met het buurland, de kwestie van stromannen aan de orde is gekomen. Guyana heeft gevraagd om deze tussenpersonen uit te schakelen, waardoor vergunningen rechtstreeks gegeven kunnen worden aan de vissers.

De zaken worden door de regering nog op een rijtje gezet. Er is een confidentiƫle lijst met tussenpersonen die vergunningen verkopen aan Guyanese vissers. Er worden ook vergunningen gekopieerd, wat niet mag. Hiertegen zal er opgetreden worden. Santokhi merkte tijdens een persconferentie zondag in Nickerie op, dat het proces nog gaande is. Hij laat zich niet opjutten door uitspraken en mediaberichten.