Home Suriname Santokhi: Visserijverdrag met Guyana in de maak

Santokhi: Visserijverdrag met Guyana in de maak

106
0
santokhi:-visserijverdrag-met-guyana-in-de-maak

foto

President Chan Santokhi heeft samen met enkele ministers een persconferentie gehouden in Nickerie zondag, ter afsluiting van zijn werkbezoek.


President Chan Santokhi heeft tijdens een persbijeenkomst zondag in Nickerie meegedeeld dat er een visserijovereenkomst in de maak is met Guyana. Hij voerde aan dat zo een overeenkomst is met Venezuela en andere landen. Zo gaan landen met elkaar om. Hij begrijpt niet hoe het verhaal van 150 visvergunningen is gekomen.

Direct na het aantreden van deze regering zijn er afspraken met Guyana gemaakt voor een intensieve samenwerking. Dit, op het niveau van de twee presidenten, met de ministers van Buitenlandse Zaken als coördinatoren. Het gaat om samenwerking op verschillende gebieden en investeringen. Santokhi legt uit dat de kwestie van de visvergunningen aan de orde is gekomen, waarbij tussenpersonen US$ 5.000 toucheren. Guyana vroeg om de vergunningen rechtstreeks te verstrekken, waardoor ook de Staat geld kan verdienen en de middleman tegelijk wordt uitgeschakeld.

Het is gebleken dat vergunningen gekopieerd worden en dat twee boten op 1 vergunning opereren. Surinaamse ondernemers zijn hierbij betrokken. Deze kwestie wordt volgens de president helemaal uitgezocht. Er is intussen een lijst van de tussenpersonen geproduceerd. Deze is via de minister van Buitenlandse Zaken overhandigd aan zijn collega van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). 

Aan de minister van LVV is de instructie gegeven om de vergunning in te trekken van bedrijven die kopieën hebben gemaakt en verkocht aan Guyanese vissers. Santokhi legt uit dat het proces gaande is. Hij laat zich door niks en niemand en ook niet door mediaberichten, onder druk zetten. De afspraken die gemaakt zijn tussen de twee landen worden uitgewerkt.