Home Suriname Europese leiders opgelucht; feliciteren Macron met herverkiezing

Europese leiders opgelucht; feliciteren Macron met herverkiezing

101
0
europese-leiders-opgelucht;-feliciteren-macron-met-herverkiezing

foto

De Franse president Emmanuel Macron arriveert om een toespraak te houden tijdens zijn overwinningsbijeenkomst op de Champs de Mars in Parijs, Frankrijk. (Foto: Reuters)


De leiders van de Europese Unie (EU) waren er zondag snel bij om de Franse president Emmanuel Macron te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning op zijn extreemrechtse rivaal, als blijk van opluchting dat een van de meest cruciale landen van het blok een politieke schok had vermeden. Macron versloeg Marine Le Pen met een comfortabele marge, waarmee hij een tweede termijn veiligstelde.

Opiniepeilers voorspelden dat Macron ongeveer 58,5% van de stemmen zou behalen. Dergelijke schattingen zijn normaal gesproken nauwkeurig, maar kunnen worden verfijnd als de officiële resultaten binnenkomen.

De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, evenals de premiers van België en Luxemburg, behoorden tot de eersten die Macron feliciteerden, gevolgd door bijna alle 27 leiders van het blok.

“Bravo Emmanuel”, schreef Michel op Twitter. “In deze turbulente periode hebben we een solide Europa nodig en een Frankrijk dat zich volledig inzet voor een meer soevereine en meer strategische Europese Unie.”

Na de verrassende stem van Groot-Brittannië om uit de EU te stappen en de verkiezing van Donald Trump in de Verenigde Staten in 2016, was het blok gealarmeerd door de potentieel explosieve sociale en economische hervormingen van Le Pen, zelfs al wezen de peilingen uit dat Macron de tweede ronde zou winnen.

De Britse premier Boris Johnson, het publieke gezicht van Brexit voor veel Europeanen, juichte het resultaat toe, beloofde samenwerking met Macron en zei dat “Frankrijk een van onze naaste en belangrijkste bondgenoten is.”

Frankrijk, een van de oprichters van de EU, staat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog centraal in de inspanningen om Europa te integreren, hoewel dergelijk beleid verdeeldheid zaaide. Ondanks alle zuchten van verlichting steunde meer dan de helft van de Franse kiezers de kandidaten in de eerste ronde van de verkiezingen die kritisch staan ​​tegenover de EU.

Het hebben van Le Pen in het Elysee-paleis zou enorme gevolgen hebben gehad voor de stabiliteit van de EU, zeiden analisten en diplomaten. Le Pen is een zwaar eurosceptische politicus die bewondering heeft uitgesproken voor de Russische president Vladimir Putin.

Le Pen had lang geflirt met het idee om het blok te verlaten, hoewel ze volhield dat ze deze keer geen “geheime agenda” had om uit de EU of de gemeenschappelijke euro te stappen.

De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, een Frans staatsburger, sprak warme woorden voor Macron en zei dat “sterk leiderschap essentieel is in deze onzekere tijden”.

De leiders van Zweden, Roemenië, Litouwen, Finland, Nederland en Griekenland, evenals de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, reageerden allemaal binnen ongeveer een half uur na het resultaat met hun felicitaties.

“Ik kijk ernaar uit om onze uitgebreide en constructieve samenwerking binnen de EU en de NAVO voort te zetten en de uitstekende relatie tussen onze landen verder te versterken”, zei premier Mark Rutte.

In navolging van het sentiment van velen zei de Duitse minister van Financiën, Christian Lindner, dat Europa de grootste winnaar was.

De Italiaanse premier Mario Draghi, die samen met Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz wordt gezien als een krachtig trio van pro-EU-leiders, zei ook dat de herverkiezing “geweldig nieuws voor heel Europa” was. Scholz bood voortzetting van de Frans-Duitse samenwerking, die wordt beschouwd als de motor van de Europese integratie.

Veel leiders noemden Macron “cher (dear) Emmanuel”.

De jeugdige centrist is een van de meest pro-EU-leiders van het blok, en volgens velen heeft hij de visie om het hoofd te bieden aan de opkomst van China en de militaire dreiging van Rusland.

De Spaanse premier, Pedro Sanchez, tweette zijn felicitaties aan Macron. Sanchez schreef donderdag een gezamenlijke opinie in het Franse dagblad Le Monde met de Portugese Antonio Costa en Scholz, waarin hij Le Pen bekritiseerde en mensen aanspoorde om op Macron te stemmen.

“De kans dat er de komende vier jaar pro-Europese regeringen zullen zijn in Frankrijk en Duitsland, moet worden gegrepen”, zei Anton Hofreiter, voorzitter van de Europa-commissie in de Duitse Bondsdag.