Home Suriname Asabina over situatie Brokopondo: Eerlijke communicatie nodig

Asabina over situatie Brokopondo: Eerlijke communicatie nodig

94
0
asabina-over-situatie-brokopondo:-eerlijke-communicatie-nodig

foto

Ook het dorp Berg en Dal is behoorlijk getroffen door de extreme waterstand in de Suriname rivier. Verschillende woningen staan onder water.


BEP-fractieleider Ronny Asabina, afkomstig uit het district Brokopondo, concludeert dat er veel mis is met de communicatie vanuit Staatsolie en de lokale gemeenschap. De informatie verloopt traag en moeizaam. De mensen lijden door de extreme wateroverlast veel schade aan have en goed. Asabina heeft verschillende dorpen bezocht waar mensen veel ongerief ondervinden door de situatie.

Een delegatie van De Nationale Assemblee onder leiding van voorzitter Marinus Bee is vrijdag ook geweest naar de Afobaka krachtcentrale. Staatsolie heeft een presentatie gegeven over de situatie in het stuwmeer. Asabina zegt dat bij de presentatie net als tijdens de bijeenkomst met het traditioneel gezag de rode draad was het belang en de noodzaak van heldere, eerlijke en effectieve communicatie.

Dat het water uit het stuwmeer moet worden gespuid, is niet in het geding. Het gaat om het tijdstip waarop dit is gebeurd en de wijze waarop deze kwestie met de lokale bevolking is gecommuniceerd. De mensen hebben geen voorbereidingen kunnen treffen. Diverse bedrijven zijn ook hard getroffen. Ondernemers hebben hun gehele aanplant verloren, terwijl recreatieoorden onder water staan. Het is nog niet duidelijk hoe de schade zal worden vergoed. Er wordt een inventarisatie gemaakt.

Het zorgwekkende is dat de natste maanden van het jaar, mei en juni, nog moeten komen. Er is geen kleine droge tijd geweest, terwijl de grote regentijd ook is aangebroken. Door de vele regens zijn diverse vliegvelden afgesloten. De CEO van Rosebel Gold Mines zou zaterdag het grootopperhoofd van de Saramaccaners, Albert Aboikoni, bezoeken. De geplande ontmoeting kon niet doorgaan omdat het vliegveld van Dyumu in slechte staat verkeert. Ook het vliegveld van Botopasi is gesloten. De problemen in Brokopondo zijn nog lang niet achter de rug. Staatsolie gaat tot en met augustus door met spuien, want de waterstand in het stuwmeer blijft hoog door de aanhoudende regen. De Nationale Assemblee zal zich verder buigen over de situatie.