Home Suriname Amoksi: Veel werk aan de winkel bestrijding criminaliteit

Amoksi: Veel werk aan de winkel bestrijding criminaliteit

42
0
amoksi:-veel-werk-aan-de-winkel-bestrijding-criminaliteit

foto

De tweedaagse High Level Security Conference is geopend door president Chan Santokhi en gisteren afgesloten door minister Kenneth Amoksi. (Foto: René Gompers)


De High Level Security Conference over hoe de georganiseerde criminaliteit binnen en buiten de eigen grenzen verspreid over verschillende landen en continenten het beste aan te pakken, is achter de rug. “Er is veel werk aan de winkel maar we kunnen niet alles in één keer doen,” geeft minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie aan. De deelnemers zijn het in elk geval allemaal over eens dat een hechtere samenwerking essentieel is. Er zijn enkele concrete afspraken gemaakt.

Er is twee dagen lang naar oplossingen gezocht voor het beter tegengaan van onder andere de drugshandel, piraterij, illegale visserij, het witwassen van crimineel verdiend geld, illegale immigratie, terrorisme, corruptie, mensenhandel, en cybercriminaliteit, illegale ontbossingen en illegaal mijnen. President Chan Santokhi had bij de opening opgeroepen om met concrete plannen en acties te komen.

De internationale bijeenkomst is door minister Amoksi afgesloten.  “De conferentie is het over eens dat we meer moeten samenwerken,” deelt hij aan journalisten mee. “We moeten de wetgevingen op elkaar gaan afstemmen. Sommige basisverdragen die ons binden, moeten we gaan naleven. Er is ook aanbevolen om zoveel mogelijk aan informatie-uitwisseling te doen. Dit zijn een paar concrete zaken die bereikt zijn.”

Amoksi voegt er aan toe dat er ook fondsen zijn aangeboden door de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Suriname moet wel projecten indienen en personen ervoor beschikbaar stellen, vervolgt de bewindsman. De Europese Unie heeft ook toezeggingen gedaan. Er zijn verder afspraken gemaakt met onder andere Engeland, Spanje, Curaçao, Jamaica en Aruba.

“De bereidheid is uitgesproken om samen te werken,” benadrukt Amoksi. “De economieën van onze landen kunnen we niet overlaten aan criminelen. We hebben allemaal de uitdaging om de transnationale criminaliteit te bestrijden.” Amoksi geeft aan dat met deze ontwikkeling het zaak is dat er bijscholing, uitbreiding en versterking van het eigen apparaat moet komen. “Ik heb daar afspraken voor gemaakt,” deelt hij mee.