Home Nederland Rutte: coalitieoverleg Voorjaarsnota voorlopig klaar, nu praten met oppositie

Rutte: coalitieoverleg Voorjaarsnota voorlopig klaar, nu praten met oppositie

117
0
rutte:-coalitieoverleg-voorjaarsnota-voorlopig-klaar,-nu-praten-met-oppositie

Na urenlang nachtelijk overleg zijn de gesprekken van de coalitie over de Voorjaarsnota voorlopig klaar. Premier Rutte zegt nu eerst in de komende weken met oppositiefracties te gaan praten over de begroting. Daarna is het de bedoeling dat de coalitiepartijen het overleg in mei weer oppakken, vertelde premier na afloop.

Rutte benadrukt dat de coalitie nog geen akkoord op hoofdlijnen heeft bereikt. Hij spreekt van een proces dat “echt anders dan andere jaren” is. Andere jaren probeerde de coalitie volgens hem de gesprekken altijd volledig af te ronden, maar ditmaal willen de leiders van VVD, D66, ChristenUnie en CDA op zoek naar breder draagvlak in de Kamer voor de gewijzigde begrotingsplannen.

Volgens Rutte valt al wel te zien “waar het zou kunnen landen”, maar zijn er “nog veel varianten denkbaar” voor de uiteindelijke vorm van de begrotingsplannen. Inhoudelijk wilde hij er nog niets over kwijt.

Op zoek naar miljarden

Duidelijk is al dat vooral voor ondernemers een aantal voorgenomen belastingverlichtingen gaan sneuvelen in de zoektocht naar miljarden. Er moet zo’n 10 tot 15 miljard euro gevonden worden in verband met de onvoorziene uitgaven door onder meer Defensie-investeringen, de stijgende inflatie, het laten meestijgen van de AOW met het minimumloon en de spaartaks-compensatie.

Dat minister Kaag van Financiën met de pet langs de oppositie moet voor steun voor de Voorjaarsnota was al duidelijk. De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en er is dus steun nodig van minstens één van de oppositiepartijen.

Rutte zegt de gedachten van de oppositie te willen horen over de begroting. Met die informatie zal de coalitie volgens hem in de tweede helft van mei verdergaan met de gesprekken. Eind mei moet de Voorjaarsnota gepresenteerd worden aan de Tweede Kamer.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here