Home Suriname President: Regionaal samenbundelen tegen criminaliteit

President: Regionaal samenbundelen tegen criminaliteit

24
0
president:-regionaal-samenbundelen-tegen-criminaliteit

Een hechtere samenwerking, delen van vitale informatie, uitwisseling van krachten, en concrete plannen om de grensoverschrijdende criminaliteit succesvol te bestrijden. Dat is wat president Chan Santokhi  als resultaat wil uit de High Level Security Conference. Hij merkt op dat de criminaliteit op belangrijke plekken zoals instituten is geïnfiltreerd, steeds vernuftiger wordt en de ontwikkeling van verschillende landen tegenhoudt. De vergadering waarin een aantal landen uit de regio deelneemt, duurt twee dagen.

De High Level Security Conference wordt gehouden op initiatief van Suriname. Er wordt gesproken over hoe onder andere de drugshandel, piraterij, illegale visserij, het witwassen van crimineel verdiend geld, terrorisme, corruptie, mensenhandel en cybercriminaliteit, tegen te gaan. “We staan voor enorme uitdagingen,” merkt Santokhi op. “We hebben geen andere keus dan om samen te werken, om middelen en krachten te bundelen. Politieke wil is vitaal om met een vernieuwde en versterkte inzet, stabiliteit en veiligheid in de regio te verbeteren.”

“Ze brengen de nationale veiligheid in gevaar, hebben invloed op de economie en staan de ontwikkelingsdoelen van onze landen in de weg,” geeft Santokhi aan. “Ze zijn doorgedrongen in de politiek, in de publieke en private sector, ze zijn verschillende instituten geïnfiltreerd.” Santokhi voegt er aan toe dat bestaande methodes om de opmars te stuiten steeds minder effect hebben. Hij roept op voor een nauwere samenwerking om uiteindelijk effectief de criminele organisaties zware slagen toe te brengen.

Het staatshoofd drukt de deelnemers op het hart “to take action”. Santokhi: “Want die criminelen daarbuiten zijn pro-actief. Ze beschikken over moderne technologie. Ze communiceren in hun eigen taal met de boven- en onderwereld. Laten we die mensen een concreet antwoord geven.” Hij vervolgt: “Daarom dring ik bij u aan om deze twee dagen ijverig te werken aan het versterken van onze vastberadenheid, aan steun aan elkaar en om met concrete initiatieven en acties te komen om tegen de grensoverschrijdende georganiseerde criminaliteit te strijden. Laten we overeenkomen om de instanties die de wet moeten handhaven met elkaar gaan verbinden door bijvoorbeeld staf uit te wisselen, upgraden van materieel en training. Onze inzet deze twee dagen moet uiteindelijk resulteren in een vredige zone, voorspoed en duurzame groei voor de burgers.”