Home Nederland Vierde dag van rellen in Zweden, ‘Paludan succesvol in aanwakkeren onrust’

Vierde dag van rellen in Zweden, ‘Paludan succesvol in aanwakkeren onrust’

30
0
vierde-dag-van-rellen-in-zweden,-‘paludan-succesvol-in-aanwakkeren-onrust’

Ook vandaag zijn er weer hevige onlusten in twee Zweedse steden. Het is uitzonderlijk dat er al vier dagen op rij ongeregeldheden zijn, zegt de Zweedse criminoloog Manne Gerell. “Ik denk dat we nooit eerder hebben gezien dat één persoon hier zo veel rellen teweegbrengt.”

Die persoon is de Deens-Zweedse extreemrechtse politicus Rasmus Paludan. Hij is bezig aan een controversiële tour door Zweden, waarbij hij op bijeenkomsten in multiculturele wijken korans verbrandt.

Wat gebeurde er vandaag?

Paludan had op Eerste Paasdag in Norrköping en Linköping een manifestatie gepland. Maar nog voor die konden beginnen, liep de situatie uit de hand. Waarschuwingsschoten, agenten die bekogeld werden met stenen en auto’s die in brand werden gestoken: net als in de voorgaande dagen zocht in elke stad een groep van tussen de 100 en 200 mensen de confrontatie met de politie.

In Norrköping werden volgens de politie drie mannen geraakt door afketsende kogels bij het lossen van waarschuwingsschoten. Het drietal is naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet in levensgevaar. Ze zijn aangehouden.

Aan het begin van de avond waren er in Norrköping veertien arrestaties verricht, melden Zweedse media. In Linköping was er op hetzelfde moment sprake van acht aanhoudingen en een lichtgewonde agent.

De 40-jarige Paludan heeft uiteindelijk de twee geplande manifestaties afgelast vanwege het geweld. “De politie heeft laten zien dat die totaal niet in staat is om zichzelf en mij te beschermen”, schrijft hij in een bericht op Facebook. Gisteren kreeg hij in Malmö een steen tegen zijn been, maar zijn verwondingen lijken mee te vallen.

Hier zie je beelden van de rellen op zaterdag, toen onder meer een stadsbus in brand werd gestoken:

Voor vierde dag op rij rellen in Zweden na verbrandingen korans

Wie is Rasmus Paludan en waarom doet hij dit?

“Er is genoeg tijd om veel korans te verbranden en we nemen ook varkensbloed mee om eroverheen te gieten.” Op Paludans Facebookaccount wordt duidelijk hoe extreem zijn opvattingen zijn. Hij wil dat de islam wordt verboden en alle moslims het land uit worden gezet.

Paludan is jurist en richtte in 2017 de partij Stram Kurs (Harde Koers) op in Denemarken. Hoewel hij bij gemeenteraadsverkiezingen en de landelijke verkiezingen geen zetels kreeg, haalde hij met zijn provocaties regelmatig het nieuws. In 2020 werd hij veroordeeld tot een maand celstraf vanwege racistische uitspraken.

Rasmus Paludan bij een demonstratie in Kopenhagen (2019) EPA

“Hij is heel erg succesvol in het aanwakkeren van demonstraties en rellen”, zegt criminoloog Gerell. Volgens politiek analisten heeft Paludan nu zijn pijlen op Zweden gericht, waar zijn vader vandaan komt, omdat daar veel meer mensen met een migratieachtergrond leven dan in Denemarken. Hij heeft aangekondigd om in september mee te doen aan de Zweedse parlementsverkiezingen.

Hoe bijzonder zijn deze rellen?

Zweden krijgt wel vaker te maken met hevige rellen. Onder meer in 2008, 2009 en 2015 waren er meerdere dagen onlusten in verschillende steden, legt Gerell uit. “Maar de aanleiding daarvoor was vaak te vinden in het handelen van de politie, wat volgens sommigen niet door de beugel kon.”

Het is volgens de criminoloog uniek dat de provocaties van één man tot zoveel onrust leiden. Overigens waren er ook twee jaar geleden rellen in Malmö vanwege een geplande actie van Stram Kurs, maar dat bleef toen beperkt tot een avond en nacht.

Nu zijn in vier dagen tijd in zes steden onlusten uitgebroken. In Norrköping en Linköping was het vandaag voor de tweede keer raak: ook donderdag waren daar al rellen.

Bij de ongeregeldheden zijn vele tientallen mensen opgepakt, zeker zestien agenten gewond geraakt en diverse politieauto’s uitgebrand. Ook een stadsbus en talloze personenauto’s zijn door toedoen van relschoppers afgebrand. Daarnaast zijn een aantal omstanders gewond geraakt en is een journalist aangevallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here