Home Suriname Achaibersing: Suriname moet af van imago wanbetaler

Achaibersing: Suriname moet af van imago wanbetaler

26
0
achaibersing:-suriname-moet-af-van-imago-wanbetaler

foto

Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zegt dat Suriname US$ 26 miljoen aan contributie achterstand heeft bij Caribische organisaties. (Foto: René Gompers)


Suriname heeft bij haast elke organisatie in het Caribisch gebied waar het  lid van is, een contributie achterstand. Bij elkaar opgeteld is dat US$ 26 miljoen. Het land moet in korte tijd zien af te komen van het imago van wanbetaler; president Chan Santokhi is vanaf 1 juli voorzitter van de Caricom. Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zegt dat met de Caribbean Development Fund (CDF) en de Caribbean Export Development Agency (CEDA) afgesproken is om de contributie achterstanden van ruim US$ 5 miljoen gauw in te lopen. Deze instituten en de Caribbean Development Bank (CDB) zijn voornemens om nog meer geld te stoppen in Suriname.

De CDB  wil graag meer projecten financieren, naast de 13 projecten die ze al ondersteund. De meeste projecten hebben met energievoorziening te maken. Het gaat om forse bedragen. Achaibersing somt een paar op. Een is gefinancierd voor US$ 58 miljoen, een andere genaamd ‘streetlight retrofitting’ (het verwisselen of verbeteren van straatverlichting) voor US$ 18.5 miljoen. Een ander project is gecommitteerd voor US$ 50 miljoen, weer een voor US$ 31 miljoen, en een voor US$ 8 miljoen. Het gaat om goedkope leningen, benadrukt de minister op een persconferentie na zijn terugkeer uit Barbados. Leningen die met beleid te maken hebben. CDB wil ook andere sectoren financieel steunen.

Het CDF heeft US$ 10 miljoen klaarliggen voor projecten in Suriname. Maar het land kan pas aan die pot komen als het tenminste de helft van zijn achterstallige contributie heeft betaald. De achterstand bedraagt US$ 4.446.722.  Een klein deel is ingelopen, informeert de bewindsman. “We hebben hiervan US$ 500.000 betaald. Als we gebruik willen maken van de faciliteit van US$ 10 miljoen, moeten we alvast nog US$ 1.723,361 betalen.”

Het CEDA is al geruime tijd actief in Suriname; het heeft bijvoorbeeld de producenten van Sishado ketjap en Wippy pindakaas geholpen om voet aan de grond te krijgen op de de regionale markt. Het instituut wil nog tenminste 26 ondernemers trainen om hetzelfde te bereiken. “Daar is de contributieachterstand US$ 617.952,” deelt Achaibersingh mee. “We hebben een mildere regeling kunnen treffen om deze achterstand in verschillende termijnen in te lopen.”

Achaibersing: “Die US$ 26 miljoen betreft alleen Caribische organisaties waar we lid van zijn. Onder andere de Caricom waar we de grootste achterstand in contributies hebben. U weet dat onze president straks de voorzitter van Caricom gaat zijn. Dus we moeten snel onze imago oppoetsen.”

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken die ook op de persconferentie was, benadrukte dat deze instituten serieus zijn over de samenwerking met en steun aan Suriname: “Er zijn goede afspraken met ze gemaakt en alle drie zullen binnenkort hier zijn.”