Home Nederland In Zuid-Afrika namen modderstromen de muren mee, honderden mensen omgekomen

In Zuid-Afrika namen modderstromen de muren mee, honderden mensen omgekomen

141
0
in-zuid-afrika-namen-modderstromen-de-muren-mee,-honderden-mensen-omgekomen

Het dodental aan de oostkust van Zuid-Afrika is verder opgelopen. Door noodweer en overstromingen in de oostelijke provincie KwaZulu-Natal zijn honderden mensen omgekomen. Er zijn inmiddels 341 doden geborgen.

Rivieren overstroomden deze week, en hevige regenval leidde ook tot modderstromen, ook in en rond de kuststad Durban. Die stad staat bekend om de mooie kustlijn en het lekkere weer. Vakantiewoningen zijn ingestort en winkelcentra kwamen onder water te staan. Maar vooral de vele arme Zuid-Afrikanen werden hard geraakt.

Het water heeft zich inmiddels grotendeels teruggetrokken. In de sloppenwijk Isipingo in Durban scheppen de mensen het water uit hun krotten. Buiten liggen matrassen te drogen in de zon. Zelfs zakken rijst proberen ze te drogen.

“Tot hier kwam het water, bijna tot aan het dak”, wijst Tumi, die er een huis heeft. De wijk ligt dicht bij een rivier die overstroomde. Ze was niet gewaarschuwd dat er noodweer aankwam. “Toen het water bleef stijgen, hebben we al onze belangrijke papieren gepakt, zoals ons identiteitsbewijs, en zijn we gevlucht.”

In de modder liggen elektriciteitsdraden als een spinnenweb op de grond. In deze wijk viel een dode, hij werd geëlektrocuteerd doordat de draden in het water lagen.

Huis van golfplaten hield het niet

Even verderop wordt ook gerouwd. Maureen Dlamini zit op de grond en huilt. Voor haar staan kaarsen en liggen kledingstukken: een schooluniform van haar 17-jarige kleindochter en een shirt van haar dochter.

Oma Dlamini woont in een stenen huis, dat niet werd geraakt door de storm. Maar haar dochter en kleindochter hadden een huis van golfplaten en hout. Modderstromen namen de muren mee en ze werden bedolven onder het puin.

Bekijk hier de reportage die correspondent Elles van Gelder in Durban maakte:

Overstromingen teisteren Zuid-Afrika: ‘Mensen niet op tijd gewaarschuwd’

Vooral huizen op de hellingen van heuvels zijn beschadigd geraakt door water, stenen en modder dat naar beneden kwam razen. Op enkele plekken viel in 24 uur tijd liefst 35 centimeter regen.

Wetenschappers van de World Weather Attribution Group publiceerden vorige week een onderzoek waarin staat dat het weer in Zuidelijk Afrika extremer wordt door klimaatverandering. Ook Madagaskar, Mozambique en Malawi werden dit jaar al door heel slecht weer geraakt.

Maar nergens vielen zoveel doden als in Zuid-Afrika. De burgemeester van Durban zegt dat de omvang van de storm de Zuid-Afrikanen verraste en dat ze de afwatering niet de schuld kunnen geven.

Het overstroomt hier constant en ze beloven al jaren dat we naar hoger gelegen gebieden worden verhuisd.

Veel inwoners denken daar anders over. Er waren ook 2019 zware overstromingen, waarbij 85 doden vielen. “Het overstroomt hier constant en ze beloven al jaren dat we naar hoger gelegen gebieden worden verhuisd”, zegt Tumi. “Maar daar komt niets van terecht.”

Hij is bang voor wat nog komen gaat. Vandaag schijnt de zon, en hoopt hij dat zijn matras droogt. Maar morgen, dan gaat het weer regenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here