Home Suriname Peru mag Fujimori niet vrijlaten uit de gevangenis

Peru mag Fujimori niet vrijlaten uit de gevangenis

90
0
peru-mag-fujimori-niet-vrijlaten-uit-de-gevangenis

foto

Voormalig president van Peru Alberto Fujimori woont een proces bij als getuige op de marinebasis in Callao, Peru. (Foto: Reuters)


Het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR) heeft vrijdag een uitspraak bevestigd waarin Peru wordt gelast om de gevangengenomen ex-president Alberto Fujimori, die vorige maand op het punt stond de gevangenis te verlaten, niet vrij te laten nadat een presidentieel pardon was hersteld.

De beslissing vernietigt het vonnis van de hoogste lokale rechtbank van Peru, die op 17 maart had beslist om Fujimori’s vrijlating toe te staan. De lokale rechtbank had een controversieel presidentieel pardon uit 2017 voor Fujimori hersteld wegens gezondheidsproblemen die al eens gedeeltelijk waren teruggedraaid als gevolg van beslissingen van de in Costa Rica gevestigde IACHR.

De IACHR vertelde Peru eind maart om zich te onthouden van het vrijgeven van Fujimori totdat het Hof de zaak zou kunnen beoordelen. De nieuwe beslissing sluit de deur voor Fujimori om de gevangenis voorlopig te verlaten.

Fujimori (83) zit een gevangenisstraf van 25 jaar uit voor mensenrechtenschendingen. Hij blijft een sterk polariserend figuur in Peru, dat hij regeerde tussen 1990 en 2000 voordat hij in schande aftrad te midden van corruptieschandalen.

Hij wordt door sommigen geprezen omdat hij de economische stabiliteit heeft hersteld en de meedogenloze maoïstische guerrillagroep Shining Path heeft verslagen. Maar hij werd ook veroordeeld voor zijn gewelddadige methoden, waaronder het gebruik van doodseskaders en het sturen van het leger om het Congres en de rechterlijke macht in 1992 te sluiten.

Peru is lid van de IACHR-rechtbank en heeft in het verleden zijn uitspraken eerbiedigd. De IACHR-rechtbank heeft de bevoegdheid om elke lokale orde terzijde te schuiven. De huidige regering van Peru heeft gezegd alle IACHR-beslissingen te zullen gehoorzamen.