Home Suriname LVV opent jacht op ‘spookboten’ met database vissersboten

LVV opent jacht op ‘spookboten’ met database vissersboten

94
0
lvv-opent-jacht-op-‘spookboten’-met-database-vissersboten

foto

Vissersboten liggen aangemeerd aan de Surinamerivier.


Er komt een database van alle vissersvaartuigen in de strijd tegen illegale, ongereguleerde en ongerapporteerde (IOO) visserij in de Surinaamse wateren. In deze database zullen alle vissersvaartuigen die met een geldige vergunning van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) opereren worden ondergebracht.

Naast de naam en het registratienummer, zal er heel wat andere informatie over elk vaartuig aan de database worden toegevoegd, zodat elk vaartuig uniek te herkennen zal zijn. Het ministerie van LVV heeft voor de uitvoering van het project ‘Populating the new fisheries vessel database of Suriname’ op 5 april een overeenkomst getekend met het World Wildlife Fund (WWF) Guianas.

In de database komen de precieze afmetingen, constructiematerialen, kleuren en gegevens van motor (o.a. serienummer). Foto’s van de vaartuigen zullen ook worden toegevoegd aan de database. Het ministerie van LVV wil hiermee de ‘spookboten’ opsporen.

Spookboten zijn ongeregistreerde, dus illegale, vaartuigen de naam, registratienummer, vergunning en andere documenten kopiëren van een geregistreerd vaartuig om zo de vergunningsplicht te omzeilen. De spookboten hebben vaak precies van dezelfde vorm, afmeting en kleur als het geregistreerde vaartuig. Een database met alle kenmerken en foto’s van elk legale vaartuig moet de autoriteiten belast met visserij inspectie in staat stellen om deze spookboten te herkennen en te sanctioneren.

Volgens het WWF komen spookboten heel veel voor in de Guyana’s, Brazilië en Venezuela. Ze vormen een enorme bedreiging voor de duurzame exploitatie van de visgronden, de bestaanszekerheid van legale vissers en kunnen leiden tot overbevissing van de visgronden.

“Gezien de rapportage van het vaker voorkomen van de spook vissersboten in onze wateren, zal deze visserij database in combinatie met andere maatregelen ons beter in staat stellen deze boten te herkennen,” merkte Parveen Amritpersad, directeur Visserij, op bij de ondertekening van de overeenkomst.

De IOO-visserij heeft ook tot gevolg dat vangsten niet worden gerapporteerd, vis gevangen in wateren van het ene land, in een ander land worden verkocht en dat er met te grote of te kleine netten wordt gevist. IOO-visserij is zowel een nationaal als regionaal vraagstuk dat op verschillende niveaus bestreden zal moeten worden. Het WWF stelt dat het vaker voorkomt in ontwikkelingslanden waar het controlemechanisme nog onvoldoende actief is.