Home Nederland Steenrijke ruimtevaarders onderweg naar ISS, eerste private missie

Steenrijke ruimtevaarders onderweg naar ISS, eerste private missie

101
0
steenrijke-ruimtevaarders-onderweg-naar-iss,-eerste-private-missie

Vier ruimtevaarders zijn in een raket vertrokken naar het ISS. Het is de eerste missie naar het internationale ruimtestation die volledig gefinancierd is door private personen. Een van de commerciële ruimtevaarders is de 64-jarige Nederlands-Israëlische zakenman Eytan Stibbe.

De raket werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida. Als alles goed gaat, komen de ruimtevaarders morgen aan op hun bestemming. Tien minuten na de lancering landde het eerste deel van de raket, die gebouwd is door SpaceX, weer op aarde. Het is de bedoeling om hem opnieuw te gebruiken bij een volgende lancering.

Axiom Space, het bedrijf dat de missie organiseert, zegt dat de vier mannen 25 wetenschappelijke experimenten gaan uitvoeren in de ruimte. Ze onderzoeken onder meer op welke manier mensen ouder worden in de ruimte en er worden robotjes getest.

Zo landde de raket op het dek van een schip in de Atlantische Oceaan:

De Spaans-Amerikaanse astronaut Michael López-Alegría is de bevelhebber van de vlucht. Voor hem is het de vijfde keer dat hij in de ruimte is. Drie steenrijke mannen reizen met hem mee; de Amerikaanse vastgoedbelegger Larry Connor, ondernemer Mark Pathy uit Canada en Stibbe, die een investeringsmaatschappij heeft.

Voordat hij aan de slag ging in het bedrijfsleven was hij luchtmachtpiloot. Hij werd in 1982 bekend in Israël door een luchtgevecht waarbij hij drie Syrische straaljagers en een helikopter uit de lucht schoot. Acteur Tom Cruise zou ook meegaan naar het ISS voor de opnames van een film, maar die plannen zijn uitgesteld.

De lancering verliep zoals gepland:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here