Home Suriname Dc Gobardhan: Situatie Bigi Pan-gebied alarmerend

Dc Gobardhan: Situatie Bigi Pan-gebied alarmerend

109
0
dc-gobardhan:-situatie-bigi-pan-gebied-alarmerend

foto

Districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie is naar het Bigi Pan-gebied getrokken en noemt de situatie alarmerend.


“Zeer alarmerend” zo omschrijft districtscommissaris Senrita Gobardhan van Nickerie de situatie in het Bigi Pan gebied. De sleephelling die toegang geeft tot het Jamaerkanaal verkeert in een erbarmelijke staat.Gobardhan is dinsdag geweest naar het gebied om zich persoonlijk te vergewissen van de situatie. Verschillende pogingen om de sleephelling te herstellen door de jaren heen hebben niet mogen baten. Een tijdje ging het goed, maar ging het steeds bergafwaarts met het onderhoud van de sleephelling en het Jamaerkanaal zelf.

Om te voorkomen dat het Bigi Pan-gebied droog komt te liggen, doordat het water uit het gebied de Nickerierivier instroomt via het kanaal, zullen volgens de dc palen moeten worden geheid. Gobardhan zegt dat het probleem structureel moet worden opgelost. “Het lappen en herstellen dient eindelijk structureel aangepakt te worden middels het heien van damwanden.”

Ze zal de situatie bespreken met alle actoren, opdat er op korte termijn een oplossing voor het probleem wordt gevonden.    

André, een ongeruste visser, vertelt aan Starnieuws dat  hij zich zorgen maakt. “Indien dit niet spoedig wordt aangepakt zullen de gevolgen niet te overzien zijn: het Bigi Pan gebied zal droog komen te liggen, wat automatisch inkomstenderving voor de vissers betekent.”  Het Bigi Pan gebied is ook een trekpleister voor toeristen. Volgens Claudia gaat zij elk jaar naar het gebied. Afgelopen januari is zij uitgegleden. “De situatie is erg slecht en de sleephelling heeft dringende aanpak nodig. Ik hoop dat de overheid spoedig een oplossing brengt in de situatie”.