Home Suriname Peru: Avondklok opgeheven door wijdverbreide woede

Peru: Avondklok opgeheven door wijdverbreide woede

154
0
peru:-avondklok-opgeheven-door-wijdverbreide-woede

foto

Mensen protesteren tegen de Peruaanse president Pedro Castillo nadat hij een avondklokmandaat had uitgevaardigd dat werd opgeheven na wijdverbreid verzet op straat in Lima, Peru. (Foto: Reuters)


De Peruaanse president Pedro Castillo heeft dinsdagmiddag een avondklok opgeheven na wijdverbreid verzet op straat, toen de protesten toenamen tegen de stijgende brandstof- en kunstmestprijzen als gevolg van het conflict in Oekraïne. “Ik moet aankondigen dat we vanaf dit moment de avondklok gaan annuleren”, zei Castillo in een ontmoeting met het Congres. “We roepen het Peruaanse volk nu op om kalm te blijven.”

Castillo vaardigde maandag enkele minuten voor middernacht een plotseling uitgaansverbod uit en beval de inwoners van Lima thuis te blijven tussen 02.00 uur en 23.59 uur in een poging om landelijke protesten over stijgende prijzen te beteugelen. Maar de avondklok veroorzaakte een nieuwe crisis voor de regering van Castillo, waarbij duizenden mensen de straat op gingen om de avondklok te trotseren. Even na 17.00 uur lokale tijd hief hij de avondklok op.

De nieuwe protesten van dinsdag droegen bij aan een bredere crisis die een week geleden in Peru begon over de oplopende inflatie, die Castillo enkele dagen nadat hij een afzettingsprocedure had overleefd, van streek maakte.

Westerse sancties tegen Rusland hebben de aanvoer van olie en kunstmest verminderd, wat fragiele opkomende economieën zoals Peru pijn deed. Net als veel andere landen had Peru voor het begin van de oorlog te kampen met hoge inflatie, maar het conflict heeft de prijsstijging van voedsel, brandstof en andere essentiële artikelen versneld. De Peruaanse inflatie in maart was met 1,48% de hoogste in 26 jaar.

Castillo kwam vorig jaar aan de macht met overweldigende steun van de Peruaanse plattelandsbevolking, maar stijgende prijzen hebben diezelfde groep ertoe gebracht de belangrijkste protesten tot dusver in zijn regering te organiseren. De populariteit van Castillo is snel afgenomen en schommelt nu rond de 25%. Hij heeft twee afzettingspogingen overleefd en is door een ongekend aantal kabinetsleden gefietst in zijn acht maanden durende regering.

Het bevel tot afsluiting verbaasde veel burgers van de hoofdstad Lima die de straat op gingen om te trotseren wat zij zagen als een schending van hun burgerlijke vrijheden.

De regering heeft herhaaldelijk gezegd, zonder bewijs te leveren, dat de avondklok noodzakelijk was om plunderingen te voorkomen.