Home Nederland Agent VS die zwarte man doodschoot bij onaangekondigde huiszoeking niet vervolgd

Agent VS die zwarte man doodschoot bij onaangekondigde huiszoeking niet vervolgd

44
0
agent-vs-die-zwarte-man-doodschoot-bij-onaangekondigde-huiszoeking-niet-vervolgd

Een agent die tijdens een onaangekondigde huiszoeking in Minneapolis een zwarte man van 22 doodschoot, wordt niet vervolgd. De openbaar aanklagers van Hennepin County en de staat Minnesota waren weliswaar kritisch op het politieoptreden, maar stelden dat niet onomstotelijk kan worden vastgesteld dat de agent de protocollen voor het gebruik van zijn vuurwapen overtreden heeft. Ook de rest van het betrokken politieteam wordt niet vervolgd.

Het slachtoffer, Amir Locke, werd begin februari doodgeschoten toen de politie zijn huis binnenviel. Er werd gebruikgemaakt van een zogeheten no-knock warrant. In bepaalde omstandigheden hoeft de politie iemand niet de kans te geven zelf de deur te openen door zich kenbaar te maken en aan te kloppen of aan te bellen. Na de dood van Locke besloot de burgemeester van Minneapolis geen no-knock warrants toe te staan.

De politie gaf na het incident beelden vrij van de bodycams van agenten die betrokken waren bij de huiszoeking. Daarop is te zien dat een agent met een sleutel de deur opent, waarna de groep het huis binnengaat. Eenmaal binnen schreeuwen de agenten dat ze van de politie zijn en een huiszoekingsbevel hebben.

Locke, zo is te zien op de beelden, ligt onder een deken op de bank en lijkt wakker te schrikken van de politie in het huis. Als hij zich omdraait blijkt hij een vuurwapen in zijn hand te hebben. Een agent schiet hem vervolgens dood, naar eigen zeggen omdat Locke op de agenten richtte.

Bekijk de beelden hieronder zelf. De beelden zijn vertraagd en voor een deel onherkenbaar gemaakt:

Bodycam-beelden van de politie-inval

De politie viel het huis binnen vanwege een moordzaak in Saint Paul, dat vastligt aan Minneapolis. Op het huiszoekingsbevel stond niet de naam van Locke; hij was dan ook geen verdachte in het moordonderzoek. Ook had hij een vergunning voor het vuurwapen.

No-knock warrants worden al geruime tijd bekritiseerd. In 2020 schoot de politie de 26-jarige zwarte vrouw Breonna Taylor dood in Kentucky bij een onaangekondigde huiszoeking naar drugs. Taylor bleek onschuldig. Naar aanleiding van haar dood werd fel gedemonstreerd tegen racistisch politiegeweld. De staat Kentucky beperkte de inzet van no-knock warrants. Geen van de agenten die betrokken waren bij haar dood is veroordeeld.

Ook na dood van Locke ontstonden grootschalige protesten. Minneapolis is de afgelopen jaren vaker het toneel geweest van zaken waarbij witte agenten zwarte burgers doodden. De dood van George Floyd in 2020, die stierf toen een agent bij zijn arrestatie minutenlang zijn knie op zijn keel drukte, leidde tot wereldwijde demonstraties tegen racisme onder de noemer Black Lives Matter.

‘Teleurstellende dag’

Een jaar later werd in Minneapolis Daunte Wright doodgeschoten. Bij een verkeerscontrole ontdekte een agent dat er nog een arrestatiebevel tegen Wright liep. Die verzette zich tegen zijn arrestatie. De agent schoot hem vervolgens dood. Ze zei dat ze dacht haar stroomstootwapen te gebruiken. In zowel de zaak van George Floyd als Daunte Wright zijn de betrokken agenten wel veroordeeld.

De familie van Amir Locke reageerde ontdaan op de beslissing geen agenten te vervolgen. “Dit is een teleurstellende dag”, zei hun advocaat Jeff Storms tegen CNN. “Maar ze geloven wel sterk dat er levens van andere mensen gered zullen worden door wat Amir overkomen is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here