Home Suriname Minstens 12 doden bij gevangenisgeweld in Ecuador

Minstens 12 doden bij gevangenisgeweld in Ecuador

156
0
minstens-12-doden-bij-gevangenisgeweld-in-ecuador

foto

In november vorig vielen ook al tientallen doden bij een opstand in de Litoral-gevangenis in Guayaquil, Ecuador. (Foto: AP)


Minstens 12 gevangenen stierven en nog eens 10 anderen raakten gewond tijdens een bendeconfrontatie in een gevangenis in Ecuador Dat heeft de regering gezegd na een nieuwe opleving  van gevangenisgeweld in het land.

Geweld in Ecuadoraanse gevangenissen, waarvan de regering zegt dat het verband houdt met bendeconflicten over drugshandel, kostte vorig jaar 316 mensen het leven.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens zegt dat het systeem wordt geteisterd door het verwaarlozing door de staat en het ontbreken van een alomvattend beleid, evenals slechte omstandigheden voor gevangenen.

De confrontatie in de El Turi-gevangenis in de stad Cuenca vond zondag vroeg plaats, vertelde minister van Binnenlandse Zaken, Patricio Carrillo, aan journalisten.

Gevangenen probeerden controle te krijgen over de gevangenis, zei hij.

“Tot nu toe zijn 12 slachtoffers geteld aan de buitenkant en aan de binnenkant wordt nog gewerkt en wordt er een evaluatie gemaakt”, zei Carrillo. “Er is een organisatie die de absolute macht in de gevangenis wil hebben en er zijn enkele cellen die tegen hen in opstand zijn gekomen”, zei hij.

De regering neemt maatregelen om de controle over de gevangenis terug te krijgen, voegde Carrillo eraan toe. Daar zijn zo’n 800 politiemensen en militairen aanwezig, zei de regering eerder op zondag.

Ongeveer 90 gevangenen werden geëvacueerd na het incident, van wie er 10 gewond raakten, zei het hoofd van het penitentiaire systeem, zei Pablo Ramirez.

Er waren geen berichten over ontsnapte gevangenen, zei de regering.