Home Suriname IMF-baas waarschuwt voor gevolgen conflict Rusland/Oekraïne

IMF-baas waarschuwt voor gevolgen conflict Rusland/Oekraïne

63
0
imf-baas-waarschuwt-voor-gevolgen-conflict-rusland/oekraine

foto

“Als de prijzen stijgen en arme mensen hun gezinnen niet kunnen voeden, zullen ze op straat staan”, zei IMF-baas Kristalina Georgieva.


IMF-chef Kristalina Georgieva vreest dat de huidige situatie met het Rusland-Oekraïne-conflict kan leiden tot een explosieve situatie in veel van de arme landen met hoge prijzen, minder banen en overweldigende schulden. Ze riep op tot meer wereldwijde samenwerking.

Tijdens een toespraak op het Doha Forum in Qatar, liet Georgieva doorschemeren dat de huidige situatie de aanloop naar de opstanden van 2011, bekend als de Arabische Lente, oproept, toen torenhoge broodprijzen anti-regeringsprotesten in het Midden-Oosten aanwakkerden. “Als de prijzen stijgen en arme mensen hun gezinnen niet kunnen voeden, zullen ze op straat staan”, zei ze. “Eén ding dat we weten over problemen op één plek, het reist, het blijft niet daar.”

Georgieva riep op tot meer wereldwijde samenwerking om de hiaten in de grondstoffen- en energievoorziening op te vullen. “Werk samen, olieproducenten, gasproducenten en voedselproducenten, om deze onzekerheid te verminderen.” Het hoofd van het IMF onderstreept het belang van Oekraïne als een van de grootste tarwe-exporteurs bij het aandringen op een snelle oplossing van de oorlog.

“Hoe sneller de tanks eruit zijn, hoe sneller de tractoren erin zullen zijn”, zei ze. “We hebben tegen juli de oogst in Oekraïne nodig om bij te dragen aan de stabiliteit van de voedselprijzen.”