Home Nederland Taliban pakken drugshandel aan, boeren mogen geen opium verbouwen

Taliban pakken drugshandel aan, boeren mogen geen opium verbouwen

166
0
taliban-pakken-drugshandel-aan,-boeren-mogen-geen-opium-verbouwen

De Taliban hebben de papaverteelt in Afghanistan verboden. Dat heeft de leider van de Taliban, Haibatullah Akhundzada, bekendgemaakt. Papaver wordt gebruikt voor de productie van drugs als opium en heroïne.

Het verbod zal grote gevolgen hebben voor de boeren die papaver verbouwen. Zij zijn voor een groot deel afhankelijk van het geld dat het melksap opium opbrengt. Afghanistan is goed voor ongeveer 80 procent van de wereldwijde opiumvoorraad.

Straffen

Volgens de Taliban-leider riskeren de boeren die het verbod overtreden fikse straffen. “De overtreder wordt gestraft volgens de islamitische wet”, zei hij op een persconferentie. Ook zal de oogst worden vernietigd.

Een aantal maanden geleden maakten we deze explainer over wie de Taliban zijn:

Taliban heersen weer in Afghanistan, wie zijn ze en wat willen ze?

Het verbod komt niet als een verrassing voor de boeren: sinds de Taliban vorig jaar aan de macht kwamen, is ermee gedreigd. Sommige boeren zeiden toen al dat ze niet zouden stoppen, omdat er voor hen geen alternatieven zijn.

Naast het verbouwen van papaver wordt nu ook de handel in wijn, heroïne en andere drugs streng aangepakt. Naast opium produceert Afghanistan ook veel cannabis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here