Home Suriname Stedin eerste Halal gecertificeerde slagerij ziet uitdagende tijden

Stedin eerste Halal gecertificeerde slagerij ziet uitdagende tijden

153
0
stedin-eerste-halal-gecertificeerde-slagerij-ziet-uitdagende-tijden

foto

Stedin-directeur Steven Dinmohamed neemt het Halal certificaat in ontvangst van vertegenwoordigers van Stichting Itqon.


“Door de uitdagingen die op dit moment samenvallen, de oorlog in Europa en de uitbraak van vogelgriep in zowel noord Amerika alsook Europa, staan de prijzen voor vlees en vleesproducten enorm onder druk. Op korte termijn zal die onzekerheid alleen maar toenemen,” zegt directeur Steven Dinmohamed van Stedin Slagerij. “Er wachten ons zeer uitdagende tijden waarbij zekerheden als kwaliteit en herkomst meer dan ooit een rol zullen spelen.”

Ondanks de uitdagende tijden is het Dinmohamed gelukt om het bedrijf succesvol door zijn Halal Certificeringsproces te krijgen. Stedin Slagerij is sinds 2 april de eerste slagerij in Suriname die zijn Halal Certificaat heeft behaald bij de Stichting Itqon. “De certificering behelst het totale product aanbod van Stedin Slagerij. Dus van vers Rund- en Kippenvlees tot aan de diverse worstsoorten, snacks en broodbeleg. Deze worden allen in eigen beheer geproduceerd,” legt Dinmohamed uit.

In het productieproces wordt niet alleen gelet op het halal aspect voor vlees, maar ook voor de kruiden en specerijen en zelfs het verpakkingsmateriaal. Bij verpakkingsmaterialen gaat het om de foodgrade materialen waarbij ook wordt gelet op de mate van afbreekbaarheid in het milieu. “Halalwaardig houdt ook in respect hebben voor de natuur en rein leven. Halal voeding is óók geschikt voor moslims en dus niet alléén geschikt voor moslims,” verduidelijkt Dinmohamed.

Hij vindt het certificeringsproces dat bij elkaar zo’n negen maanden heeft geduurd en  dat intensief en kostbaar is, meer dan de moeite waard. “Klanten kunnen kiezen uit meerdere Halal slagerijen, maar blijven steeds zitten met de vraag in hoeverre zo een statement te toetsen valt. De beste manier om dit te staven is middels certificering. Er staat dan een onafhankelijke organisatie achter die meekijkt en oordeelt. En juist in deze tijd waarin de consument meer dan ooit behoefte heeft aan correcte informatie is dit de moeite waard.”

Stedin Slagerij biedt haar klanten een uitgebreid assortiment aan van haar producten.

Dinmohamed stelt dat je de investering terugverdiend door het vertrouwen dat klanten in het bedrijf stellen en daardoor ook terugkomen. “Het gaat er niet alleen om dat je ritueel geslacht vlees inkoopt en verwerkt, maar dat alles waar het vlees mee in contact komt rein is,” legt hij het proces uit. “Zo zijn zelfs onze kruiden afkomstig van een bedrijf in Europa dat zelf ook halal gecertificeerd is. In veel kruiden zitten er immers dierlijke producten verwerkt. Zelfs in ons schoonmaakproces alsook verpakkingsmaterialen wordt er gewerkt vanuit de gedachte mens en milieu minimale schade te berokkenen.”

Stedin is ooit begonnen als “vleeswinkel Dinmohamed” in 1965 aan de Mahonylaan 106B. Nu staat het bedrijf aan de Franchepanestraat 114.

“Vlees kun je overal kopen, maar verantwoordt vlees is een ander verhaal.” De Stedin-directeur herhaalt dat zekerheden als kwaliteit en herkomst meer dan ooit een rol zullen spelen. “Voedsel is van levensbelang voor de mens. Je kunt immers ’s ochtends opstaan en zeggen, vandaag ga ik niet sporten. Je kunt echter niet opstaan en zeggen vandaag ga ik niet eten!”