Home Suriname Guyana keurt vierde olieproject Exxon Mobil goed

Guyana keurt vierde olieproject Exxon Mobil goed

110
0
guyana-keurt-vierde-olieproject-exxon-mobil-goed

foto

De Liza Unity is een van de drijvende productie-, opslag- en losschip dat actief is in de kust van Guyana.


Exxon Mobil Corp heeft vrijdag goedkeuring gekregen van de Environmental Protection Agency (EPA) van Guyana om te beginnen met het werk aan zijn vierde offshore olieproject in het land. De vergunning stelt Exxon in staat om te beginnen met de bouw en exploitatie van zijn Yellowtail-project, het laatste van maximaal 10 dat naar verwachting dit decennium olie zal produceren. Een definitief besluit van Exxon over de financiering van het project wordt nog afgewacht.

Een woordvoerder van Exxon bevestigde de goedkeuring.

Sinds Exxon en partners Hess Corp en CNOOC Ltd in 2015 begonnen met het verkennen van de kust van Guyana, hebben ze meer dan 10 miljard vaten olie en gas gevonden. Yellowtail was de 13e ontdekking van het consortium in het Stabroek-blok, een gebied van 26.800 vierkante kilometer en een van de grootste olievondsten in Zuid-Amerika.

Wanneer de productie in 2025 begint, zou het project tot 250.000 vaten olie en gas per dag oppompen, aldus het bedrijf. Exxon heeft een ontwikkelingsplan voor Yellowtail voorgesteld waarvoor maximaal drie schepen tot 67 putten moeten boren.

De Guyana EPA-vergunning verbiedt het routinematig affakkelen en ontluchten van aardgas tijdens de productie en vereist dat Exxon een onderzees apparaat heeft, een zogenaamde capping stack, dat een put kan afsluiten in geval van een ongeluk.

Het vereist ook dat de partners een verzekering hadden om eventuele milieuschade te dekken. De vergunning biedt ook een garantie die Guyana vrijwaart in het geval dat het consortium zijn verplichtingen niet nakomt, aldus de EPA.

Eerder dit jaar startte Exxon een nieuw drijvend productie-, opslag- en losschip op dat de olieproductiecapaciteit van de groep dit jaar op meer dan 340.000 vaten per dag zal brengen.