Home Suriname 80% van burgers heeft nieuwe eID-kaart

80% van burgers heeft nieuwe eID-kaart

21
0
80%-van-burgers-heeft-nieuwe-eid-kaart

foto

De oude ID-kaarten zijn vervallen bij wet. 80% heeft op tijd de E-ID-kaart in orde gemaakt. Er zijn langere openingstijden om mensen tegemoet te komen.


Uit statistieken van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) is gebleken dat ruim 80%) van de burgers gehoor heeft gegeven aan de oproep om kosteloos hun ID-kaart aan te vragen. Vanaf 15 maart worden de ‘oude’ PVC ID kaarten niet meer geaccepteerd voor het doen van officiële zaken, bij de overheid én particuliere instanties.

Het CBB heeft voor de burgers een uitgebreid overzicht samengesteld van de kosten en boetes die vanaf 15 maart 2022 gelden bij de aanvraag van de eID-kaart. In de periode van 1 april tot en met 30 april 2022 hanteert het CBB verruimde openingstijden op alle ID-booths.

Kosten en boetes per 15 maart.

Nadat de ID-kaartenwet 2018 in DNA werd aangenomen, trad deze op 14 maart 2019 in werking. “Volgens de overgangsbepaling moest binnen drie jaren na de inwerkingtreding van de wet, alle oude ID-kaarten kosteloos worden vervangen bij overlegging van de oude ID-kaart,” zegt Ida Gonsalves Jardin de Ponte, coördinator Centraal Bestand Bevolkingsregister. In de afgelopen drie jaren, sedert deze nieuwe ID kaartenwet in werking is getreden, is een beroep gedaan op de samenleving om hun eID-kaart aan te vragen, waaraan geen kosten waren verbonden. Nu deze overgangsperiode is verstreken, zijn er volgens de ID kaartenwet 2018 kosten en boetes verbonden voor de ‘nieuwe’ eID-kaart.

De ID-units zijn langer open van maandag tot en met vrijdag van 7.00 u tot 18.00 u en op de zaterdag van 8.00 u tot 18.00 u.