Home Suriname Assembleelid Jhakry: Ik begrijp de onvrede van de boeren

Assembleelid Jhakry: Ik begrijp de onvrede van de boeren

28
0
assembleelid-jhakry:-ik-begrijp-de-onvrede-van-de-boeren

foto

Assembleelid Nisha Jhakry in gesprek met de protesterende rijstboeren. Zij hadden de Henarbrug gebarricadeerd uit onvrede over de verlaagde opkoopprijs.


Assembleelid Nisha Jhakry (VHP) zegt aan Starnieuws dat zij de rijstboeren – als dochter van een landbouwer – begrijpt. Zij heeft daarom de actie van de rijstboeren gisteren ondersteund en met hen gesproken. Waar nodig zal zij helpen om een oplossing te vinden.

De rijstboeren hebben gisteren de Henarbrug gebarricadeerd uit onvrede over de daling van de opkoopprijs van padie. De opkoopprijs van een baal natte padie van 79 kg opkoopprijs, is van SRD 470 is gekelderd naar SRD 400. “Ik adviseer de rijstboeren om een eenheid te vormen en in dialoog te treden met de regering c.q. de minister van de LVV,” zegt de volksvertegenwoordiger.

De boeren stellen dat zij niet uit de kosten komen. De padieprijs was eerder vastgesteld op SRD 475 en is nu teruggebracht naar SRD 400. De rijstboeren zijn daar misnoegd over. “We zullen tot het bittere eind doorgaan. Indien het niet lukt, zullen wij op een andere manier pressie uitoefenen op de regering,” zegt boer Shaam N. De boeren voelen zich beetgenomen door minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). “We gaan hem dwingen de padieprijs weer terug te brengen naar SRD 475. Alles is zo duur. Niemand voelt met ons mee. Wel, het is nu of nooit,” zegt een boze V. K. De verhitte boeren willen een vertegenwoordiger van LVV spreken en zullen hem vandaag bij de Henarbrug opwachten.

De gemoederen waren zeer verhit. De ontevreden rijstboeren hebben hun misnoegen over de lage opkoopprijs kenbaar gemaakt door de Henarbrug uren te barricaderen.

De parlementariërs Stephan Madsaleh en Harriet Ramdien vinden dat er een oplossing moet komen. “Er zijn kosten gemaakt, dus je kunt niet verwachten dat je de boeren minder gaat betalen. Het is geven en nemen,” zegt Ramdien aan Starnieuws. Ze verwacht dat er een oplossing komt tussen de boeren en de pelmolenaars.

Districtscommissaris Senrita Gobardhan heeft de boeren gisteren toegesproken, nadat ze overleg heeft gehad met LVV-minister Sewdien. Hij is momenteel op een conferentie van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) in Ecuador en beloofde, de boeren zondag persoonlijk te spreken.

Intussen heeft de president besloten dat een ministeriële delegatie, onder leiding van de minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken (Bibis) naar Nickerie gaat, om met de rijstboeren en de opkopers te praten. “Dat is goed nieuws, hopelijk komt er een oplossing”, zegt Jhakry. Zij wacht de uitkomst van deze ontmoeting af.