Home Nederland Kabinet: nog 1200 mensen in Afghanistan wachten op overbrenging naar Nederland

Kabinet: nog 1200 mensen in Afghanistan wachten op overbrenging naar Nederland

28
0
kabinet:-nog-1200-mensen-in-afghanistan-wachten-op-overbrenging-naar-nederland

In Afghanistan wachten nog een kleine 1200 mensen op overbrenging naar Nederland. En nog eens 330 mensen bevinden zich nog in een “derde land”.

De ministers Hoekstra van Buitenlandse Zaken en Ollongren van Defensie en staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid schrijven aan de Tweede Kamer dat het gaat om mensen in een kwetsbare situatie.

De bewindslieden vullen aan dat ze samen optrekken met andere landen om de betrokkenen “zo snel mogelijk en met grote zorgvuldigheid” over te brengen naar Nederland.

Sinds de Taliban in augustus vorig jaar de Afghaanse hoofdstad Kabul overnamen, zijn in totaal zo’n 3100 mensen naar Nederland geëvacueerd. Het merendeel werd overgebracht “in de acute evacuatiefase” in de tweede helft van augustus; sinds september zijn daar nog eens ruim 1200 mensen bij gekomen.

Verschillende groepen

Onder de evacués zijn nog steeds verschillende groepen: Afghanen die voor Nederland als tolk hebben gewerkt, mensen die op een andere manier Nederlanders hebben bijgestaan, bijvoorbeeld als bewaker, kok of chauffeur en Afghanen die tot Nederlander zijn genaturaliseerd, of op een andere manier een verblijfsrecht in Nederland hebben, met hun gezinsleden.

Nederland gebruikt vooral twee routes voor de overbrenging van Afghanen: via de buurlanden Pakistan en Iran. De bewindslieden erkennen dat de resterende evacuaties nog steeds “vele uitdagingen” kennen: “Mensen die nog geen paspoort hebben, worden aangespoord om er een aan te vragen, ook al zullen sommige Afghanen huiverig zijn om dit te doen bij de huidige autoriteiten en is een paspoort relatief duur. Zonder paspoort is het vrijwel onmogelijk mensen naar Nederland over te brengen.”

Volgens de ministers en staatssecretaris is moeilijk te voorspellen hoe lang het zal duren voordat alle mensen die daarvoor in aanmerking komen naar Nederland zijn overgebracht.

Opvang in Nederland

Er zitten zo’n 2500 evacués in opvanglocaties van het COA en Defensie. Veel Afghanen hebben inmiddels een verblijfsvergunning; een deel van hen heeft al een huis.

In de nasleep van de chaotisch verlopen evacuatie traden vorig jaar september de ministers Kaag en Bijleveld af. Een commissie onder leiding van oud-topambtenaar Ruys stelt een onderzoek in naar de gang van zaken vorig jaar zomer. Ook komt er nog een onderzoek door het NIOD naar twintig jaar Nederlandse inzet in Afghanistan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here