Home Suriname Bindend advies: Minimum uurloon SRD 15.49

Bindend advies: Minimum uurloon SRD 15.49

30
0
bindend-advies:-minimum-uurloon-srd-15.49

foto

Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken. (Foto: René Gompers)


De Nationale Loonraad adviseert een minimum uurloon van SRD 15.49. De commissie Armoede Grensbepaling heeft intussen ook al de armoedegrens bepaald; SRD 3.097 per volwassen persoon. Minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, deelt mee dat het advies bindend is. Maar het kan nog niet bekendgemaakt worden omdat de vakbeweging- die ook in de Loonraad zit vertegenwoordigd- niet eens is met het bedrag.

De minister en enkele directeuren hebben dinsdag op een persconferentie verschillende zaken behandeld. Enkele onderwerpen waren kinderarbeid, covidsteun, een moderne vacaturebank, trainingen voor de burgerij, de rechten en plichten van vakbonden, opsporingsbevoegdheden voor arbeidsinspecteurs, de minimum uurloon en de armoedegrens.

De Loonraad is in april vorig jaar geïnstalleerd en moest in 6 maanden met een advies komen. “We waren al zover in die 6 maanden,” gaf Kuldipsingh aan. “Alleen hebben we een ander probleem. We hebben gepresenteerd aan verschillende organisaties waaronder de vakbeweging. We zijn nog in gesprek met de vakbeweging omdat we nog niet op één lijn zitten. Het advies van de Loonraad is wel bindend voor het ministerie van Arbeid.” Ze voegt toe dat het ministerie niet in gesprek hoefde te gaan en had kunnen kiezen om het bekend te maken.

“Het bedrag dat is uitgerekend door de Loonraad is SRD 15.49. Het minimum is nog SRD 8.40. We zullen nog in overleg zijn en hopen dit in begin april bekend kunnen maken want wij kunnen als samenleving en ministerie ook niet langer wachten. We zijn ook al zover met de armoedegrens. Maar we wachten toch wel even om beide adviezen samen bekend te maken. Ze gaan samen.” De Raad van Vakcentrales heeft eerder een minimumloon van SRD 16.63 voorgesteld tijdens het Tripartiet Overleg.

De minister deelt mee dat met de vakbeweging is afgesproken dat de SRD 15.49 voorlopig wordt gehandhaafd tot december en dat de zittingsperiode van de Loonraad verlengd wordt “met de instructie om te gaan kijken naar een nieuwe loonronde.” De berekeningen zullen ondertussen ook geëvalueerd worden.

 “We gaan samen (de vakbeweging) de berekening doen,” deelt Kuldipsingh mee.  “Ze zijn ook in de Loonraad met twee vertegenwoordigers. Ze hebben meegewerkt aan het advies. Alleen zijn ze het op dit moment niet eens. De communicatie is er en we gaan ervoor zorgen dat we op één lijn zijn. In feite moet er elk jaar een nieuw advies voor een minimum uurloon zijn. Daar gaat het ministerie naar toe werken. We gaan weer een loonronde hebben zodat we begin 2023 een nieuwe minimum uurloon hebben.”