Home Suriname Peru: President Castillo overleeft afzettingsstemming

Peru: President Castillo overleeft afzettingsstemming

30
0
peru:-president-castillo-overleeft-afzettingsstemming

foto

De Peruaanse president Pedro Castillo verlaat het Congres, waar er een afzettingsstemming is gehouden in Lima. (Foto: Reuters)


De Peruaanse president Pedro Castillo heeft maandag een afzettingsstemming in het Congres  overleefd. Het aantal stemmen dat nodig was om de linkse leider acht maanden na zijn aantreden af ​​te zetten, werd niet gehaald. In totaal stemden 55 van de 130 wetgevers in het eenkamerstelsel voor de afzetting. Het congres had 87 stemmen nodig om Castillo af te zetten.

Het resultaat zal op korte termijn een nieuwe politieke crisis voorkomen, hoewel de regering van Castillo hoe dan ook turbulent is geweest, met vier kabinetten in minder dan een jaar in functie.

Castillo, een voormalige leraar uit een boerenfamilie die bekendheid kreeg toen hij vorig jaar nipt de verkiezingen won, is beschuldigd van corruptie die hij ten stelligste ontkent. Hij overleefde eind vorig jaar een poging om hem af te zetten.

“Helaas is een poging om mij te verwijderen door afzetting de centrale as van de politieke en journalistieke agenda geworden sinds mijn verkiezing; dit kan niet doorgaan”, zei Castillo in een toespraak tot wetgevers voor de stemming. Hij zei dat hij de wet niet had overtreden sinds hij aantrad en riep op tot eenheid om de politieke en economische crisis het hoofd te bieden, waarbij hij de Russische invasie in Oekraïne aanhaalde als verergerende problemen in ’s werelds op een na grootste koperproducerende land.

“Ik ben me ervan bewust dat we allemaal fouten maken en gebreken hebben, maar ik ben loyaal aan mijn verplichtingen, waarden en principes”, zei hij. “Congresleden, ik vraag u voor democratie te stemmen, voor Peru, stem tegen instabiliteit.”

Toch wordt Castillo geconfronteerd met een sterk dalende goedkeuringsclassificatie, die schommelt rond de 25%, volgens een IEP-enquête die dit weekend is gepubliceerd.

Als teken van de druk waar Castillo onder staat, hebben officieren van justitie eerder op de dag invallen gedaan in de huizen van enkele van zijn voormalige functionarissen en familieleden die worden onderzocht wegens vermeende corruptie.

Demonstranten gingen dit weekend de straat op in de hoofdstad Lima, en riepen op om Castillo uit zijn ambt te stemmen.

“Mensen kunnen het niet meer aan. We zijn het zat, de mensen eisen gerechtigheid en alle corrupte mensen moeten weg”, zei een demonstrant, Claudia Iriarte.

Het Andesland heeft sinds 2016 vijf presidenten gehad. In 2018 trad Pedro Pablo Kuczynski af voordat er een afzettingsstemming werd gehouden. Martín Vizcarra werd in 2020 afgezet.