Home Nederland Naam ‘Hermitage’ op pauze, museum bezint zich op toekomst met tijdelijke expo

Naam ‘Hermitage’ op pauze, museum bezint zich op toekomst met tijdelijke expo

160
0
naam-‘hermitage’-op-pauze,-museum-bezint-zich-op-toekomst-met-tijdelijke-expo

Het deel van het pand van de Hermitage Amsterdam dat vanwege de oorlog in Oekraïne is dichtgegaan, krijgt vanaf 1 april een tijdelijke nieuwe bestemming. In het museumgebouw aan de Amstel is vanaf dan een tentoonstellingsserie te zien met de naam Dutch Heritage Amsterdam. De bedoeling is dat daarin achtereenvolgens vijf topstukken van andere Nederlandse musea worden geëxposeerd, die het museum voor enkele weken in bruikleen krijgt.

Het eerste werk dat wordt tentoongesteld in het Hermitagegebouw is Het melkmeisje van Johannes Vermeer, dat nu in het Rijksmuseum hangt en niet vaak wordt uitgeleend. Welke kunstwerken volgen, wordt later bekendgemaakt.

Vermeers melkmeisje is een van de publiekstrekkers van het Rijksmuseum:

Het Melkmeisje (ca. 1660) van Johannes Vermeer ANP

Dat de expositieserie de naam ‘Dutch Heritage Amsterdam’ krijgt, is geen toeval. Museumdirecteur Annabelle Birnie speculeerde begin maart in een interview met NRC al over het weghalen van de letter ‘M’ in Hermitage. Een woordvoerder van het museum laat weten dat die naam op dit moment “op pauze” staat.

Birnie noemt het een fantastische en genereuze geste dat het Rijksmuseum bereid is om Het melkmeisje uit te lenen. “Dit was de helpende hand die we nodig hadden.” Birnie hoopt dat andere musea het voorbeeld van het Rijksmuseum volgen. De directeur van dat museum, Taco Dibbits, noemt zijn hulp vanzelfsprekend, “gezien de acute situatie die is ontstaan na de breuk met Rusland”.

Banden met Rusland verbroken

Een week na de Russische inval in Oekraïne verbrak de Hermitage Amsterdam, dat nauw samenwerkte met het gelijknamige museum in Sint-Petersburg, alle banden met Rusland. In de praktijk betekende dat besluit dat het grootste deel van het Amsterdamse museum per direct dichtging. Alleen de vestigingen van het Amsterdam Museum en het Museum van de Geest, in aparte vleugels van het gebouw, bleven open.

Hoe de toekomst van het museum eruit gaat zien, is nog onduidelijk. Volgens een woordvoerder gebruikt het Hermitagepersoneel de tijd van de tijdelijke tentoonstelling ook om zich daarover te bezinnen. Het is de bedoeling dat het museum na de zomer met een nieuwe programmering komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here