Home Suriname Colombia: Nijlpaarden kunnen tegen 2030 plaag worden

Colombia: Nijlpaarden kunnen tegen 2030 plaag worden

117
0
colombia:-nijlpaarden-kunnen-tegen-2030-plaag-worden

foto

Aanvallen van nijlpaarden kunnen dodelijk zijn, waarschuwen Colombiaanse autoriteiten.


De nijlpaarden die in de jaren tachtig het land zijn binnengebracht door de voormalige drugssmokkelaar Pablo Escobar, zouden tegen 2030 de 400 kunnen bereiken. Het land heeft de dieren uitgeroepen tot invasieve soort. Geschat wordt dat er nu ongeveer 133 nijlpaarden in Colombia zijn.

Nadat de baas van het Medellin-kartel tijdens een politie-inval in december 1993 stierf, zouden drie nijlpaarden in het wild zijn ontsnapt. Sindsdien zijn de territoriale en agressieve zoogdieren, die tot vier ton kunnen wegen, in aantal toegenomen en naar schatting zijn er vandaag zo’n 133 van. Zonder reproductiecontrole zouden ze volgens wetenschappelijke prognoses in 2030 434 kunnen bereiken.

Gezien de omvang van de kudde en het risico dat deze dieren vormen voor andere soorten en voor de bewoners van rivieroevers, heeft het ministerie van Milieu ze vrijdag opgenomen in de “lijst van invasieve exoten”.

“Dit is een belangrijke stap om vooruitgang te boeken in een onmiddellijk actieplan om de situatie aan te pakken die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van nijlpaarden in Colombia. De dieren hebben een impact gehad op onze ecosystemen en belangrijke soorten”, legde minister van Milieu en Duurzame Ontwikkeling, Carlos Eduardo Correa, uit.

Dankzij de verklaring kunnen de autoriteiten die deel uitmaken van het nationale milieusysteem (SINA) de controle- en beheermechanismen voor deze soort bepalen. Vóór vrijdag was het aan de regionale instanties om deze soort zelf te bestrijden.

Het besluit van de nationale regering was gebaseerd op een “invasierisicoanalyse”, opgesteld door het Alexander von Humboldt Instituut en het Instituut voor Natuurwetenschappen van de Nationale Universiteit, samen met verschillende wetenschappers en experts.

Dit is een “zeer belangrijke stap voor Colombia om het probleem te erkennen en vooruitgang te boeken bij de aanleg van een beheerroute voor deze soort”, aldus Hernando García, directeur van het Alexander von Humboldt Instituut.

Volgens Colombiaanse media was een familie in de gemeente Doralald bezig met het grootbrengen van een klein nijlpaard als huisdier. De zaak alarmeerde de milieuautoriteiten van het gebied, die de bevolking aan de oevers van de Magdalena-rivier nogmaals vroegen om uit de buurt te blijven van gebieden waar individuen of kuddes van deze dieren zijn, vanwege het risico op dodelijke aanvallen.