Home Suriname Ambtenaren Sozavo verdiepen zich in gebarentaal

Ambtenaren Sozavo verdiepen zich in gebarentaal

146
0
ambtenaren-sozavo-verdiepen-zich-in-gebarentaal

foto

Ambtenaren van Sozavo hebben succesvol een training gebarentaal gevolgd. Zij kregen hun certificaat vrijdag uitgereikt.


Twaalf ambtenaren van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) hebben acht weken lang een training gevolgd in gebarentaal. Minister Uraiqit Ramsaran reikte vrijdag de certificaten uit. De bedoeling van deze cursus, welke in samenwerking met het Unicef is gedaan, is om de communicatie en dienstverlening naar doven en of slechthorenden, te verbeteren.

Doordat Suriname partij is bij het verdrag over de Rechten voor Personen met een Beperking, is het noodzakelijk om de verdragsbepaling na te leven. “Dat betekent dat Suriname de rechten en waardigheid van onze broeders en zusters met een beperking moet beschermen,” onderstreept Ramsaran. Hij moedigt de overige ministeries aan dit voorbeeld op te volgen, zodat de dienstverlening vanuit de centrale overheid naar deze doelgroep, verder wordt verbeterd. De doven of slechthorenden, moeten volgens Ramsaran, altijd met een tevreden gevoel het ministerie verlaten. “U bent het gezicht van het ministerie, laten wij al onze cliënten op een menswaardige manier behandelen en laten wij ze een service geven met een glimlach.”

Felicia Berggraaf-Redjosetiko, onderdirecteur Kategoriaal Maatschappelijk Werk van Sozavo, heeft ook geparticipeerd aan deze cursus en vindt het belangrijk dat ook andere medewerkers de gebarentaal machtig zijn. Het ligt in de bedoeling dat personeel van verschillende afdelingen alsook wijkkantoren van het land hierin training zullen krijgen, om de interactie te vergemakkelijken met de doelgroep.

Trainer Rosita Etnel–Sewcharan is onder de indruk van de ambtenaren die door een opgevoerd toneelstuk konden aantonen dat ze de basis van de gebarentaal onder de knie hebben. “Dus de tijd is niet verloren gegaan om de gebarencursus te verzorgen. Men heeft het echt onthouden, men heeft meegedaan om het vandaag aan de minister te presenteren.”