Home Suriname Earth Hour op Plein: knopje negativiteit ook uitdoen

Earth Hour op Plein: knopje negativiteit ook uitdoen

76
0
earth-hour-op-plein:-knopje-negativiteit-ook-uitdoen

foto

De Ala Kondre Dron heeft tijdens Earth Hour op het Onafhankelijkheidsplein een uur lang een culturele show gehouden. (Foto’s: René Gompers)


Over de hele wereld is zaterdagavond Earth Hour voor de 15e keer gehouden; een evenement waarbij miljoenen mensen en bedrijven voor 1 uur alle niet essentiële elektrische lichten uitdoen. Terwijl de lichten op en rond het Onafhankelijkheidsplein uit waren, is het een feest geworden, een  culturele manifestatie met de Ala Kondre Dron. President Chan Santokhi heeft opgeroepen om niet alleen het knopje van de lampen uit te zetten maar om ook die van de negativiteit zoals verdeeldheid.

Met het wereldwijd uitdoen van de lichten voor een uur, wordt getracht de massale energieverbruik enigszins te reduceren om zodoende de opwarming van de aarde te verminderen. Santokhi en David Singh, vertegenwoordiger van WWF in Suriname, hebben de knop gedrukt die alle lichten op en rondom het Plein uit hebben gedaan, ook van het presidentieel paleis.

“Het zou mooi zijn als we ook alle de problemen in ons leven met een knopje konden uitdoen,” merkte Singh op. Santokhi heeft hier verder op geborduurd: “Kunnen wij die knop van haat jegens elkaar niet op ‘switch off’ zetten? En die knop van discriminatie, die van verdeeldheid, die van het schenden van waarden en normen, en van de negativiteit in de samenleving?”

“Laten we beseffen dat we hier zijn om ons natuur te beschermen,” benadrukt Santokhi. “Laten we na een uur wanneer de lichten weer aan zijn een ander mens zijn geworden. Een anders mens die bereid is om met anderen samen te werken, die geen plastic meer gaat gooien op straat, die verantwoord omgaat met de natuur, die geen kwik meer zal gebruiken, die geen bossen zal vernietigen, die de oceanen niet vernietigd.”

Santokhi deelt mee dat Suriname op milieuvriendelijke wijze de nieuwe olievelden op zee gaat mijnen. Tegelijk gaat het land voor het uitbreiden van groene energie. De stuwdam is een goede stap; er wordt stroom op natuurlijke en schone wijze opgewekt. Zonne energie projecten zijn al gaande. Binnenkort begint een studie naar windenergie kondigt Santokhi aan.

Bezoekers op hebben in de duisternis kaarsjes aangemaakt en geplaatst op het Plein in de vorm van Suriname. De Ala Kondre Dron heeft een uur lang gespeeld. Het is een culturele manifestatie geworden waarbij de verschillende bevolkingsgroepen al drummend en dansend, samen met het publiek, Earth Hour hebben doorgebracht, totdat er weer licht was. Het thema dit jaar was Shape Our Future.